top of page

Helyes testartás jógával 

Helyes álló, járó és ülő tartások

A helyes testtartásban minden egyes testrész a megfelelő helyzetben van egymáshoz és a ráható gravitációs erőhöz képest, így biztosítva a test rendszereinek optimális működését. A test sejtjei között így válik akadálytalanná az energia és információ áramlás.

A testtartás szavunk nem pontosan fejezi ki a lényeget: a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetének a jelentőségét. Az angol alignment (=egyvonalban, kiegyenlítve, összehangolva) kifejezés jobban érzékelteti a fogalom esszenciáját.

 

Alapelvek​

 • Testünk elülső részét mindig a hátsó támogatja meg.

 • Járás és állás közben törekedj, hogy tested elülső fele felfele irányuljon, hátsó része lefelé a föld felé földeljen.

 • Azért fontos a földelés, valamint a talpak megfelelő használata, mert a földből nyerjük az energiát és oda is juttatjuk vissza a számunkra feleslegessé vált dolgokat.

 • Lábaink helyes használata tartja egészségesen a medencei szerveket, kezeink és a vállak helyes használata segíti a törzsi és mellkasi szervek egészségét.  Valamint végtagjaink tudatos használata által tehermentesíthetjük a gerincet.

 • Hangold össze a szegycsont és keresztcsont munkáját. Szegycsont előre és felfelé irányul, míg keresztcsont homorít és mélyen benyomjuk a testbe.

 • Fontos, hogy az izmok és ízületek egymással harmóniában dolgozzanak, különben aszimmetrikusan terhelődnek, mely mozgásszervi betegségekhez vezet.

 • Figyeld magad, földelj, figyeld az erővonalakat a testben és a súlyelosztást. Figyeld, hogy egyenletesen terhelj mindkét oldalra, valamint, hogy tested alsó részeit jól használd különben a nyakat és a vállakat terheled és feszíted.

 • Ha tükörbe nézünk, oldalról azt kell látnunk, hogy a fül és a váll és a medence egy egyenes mentén helyezkedik el.

Álló helyzet és mozgás

Talpak

A lábujjakkal előre nyújtózunk, míg sarokkal hátrafelé, hogy a talp minél nagyobb mértékben megnyúljon. Tartsuk lazán a lábujjakat.

A súlyt egyenletesen kell elosztani a lábujjpárnák, főleg a kislábujj, a nagylábujj alatt valamint a sarok két oldala között. A külső és belső talpélek közt is egyenletesnek kell lennie a súlyelosztásnak, helytelen, ha csak egyik oldalra terhelünk.

Tartsuk meg a 3 X boltozatot a lábakon, ne hagyjuk beesni az árkot. (Ha beesik az árok, a hasi és női szervek az évtizedek alatt süllyedésnek indulhatnak, valamint az érdektelenség és lustaság állapotát idézi elő.)

Rüsztöt húzd a sarok irányába, mélyen be a lábszárba.

Külső belső talpélek párhuzamosak egymással. (A lábfejeket álló és járó helyzetben is párhuzamosan kell tartani. Ha kifelé fordulnak, rosszat tesz az ízületeknek, összenyomják a medencelapátokat, ezzel kevesebb mozgásteret adva a gerinc alsó részének. Energetikai értelemben, kifolyik az energia, ha csámpásan járunk, és mintha nem tudnánk, hogy merre tartunk az életben. Az előre néző lábfejek céltudatosságot fejezhetnek ki.)

Lábak

 • A térd ideális esetben csak előre hátra mozog, így jó ha a vádli és a comb is mindig egy irányba mutat, elkerülve a térd terhelését és a porc kopást.

 • Húzd fel a térdkalácsot, de ne nyújtsd túl a térd ízületet. Tartsd a combokat enyhe tónusban.  

 • Kösd össze a belső sarkot az ágyékkal, a sarkot az ülőgumókkal, valamint a boka, térd és csípő ízületét.

 • A combokat elől forgasd befelé, míg hátul kifelé. Érezd a csontjaidat, hagyd a csonterőt érvényesülni az izomerő helyett.

Medence

Billentsd magad alá a medencét, aktiváld a fenék alsó részét, valamint a combok tetejét.

Továbbá fontos a farokcsont lefelé és befelé irányítása, mely megakadályozza az alsó csigolyák torlódását, ezzel megkímélve a későbbi derékfájástól, valamint az energia (prána) kiáramlását a gerincből. A szeméremcsont emelése is ezt a célt szolgálja. Ha a szeméremcsont lefelé irányul, a hasi szervek süllyedt állapotba kerülnek, feszültség keletkezik a zsigeri központban.

Tudományosan kimutatott, hogy sokkal több nő szenved székrekedésben mint férfi. A farokcsont lefelé irányítása aktívan tartja a test kiválasztási rendszerét, mely segíthet e panaszok enyhítésében. Ha a farokcsont kifelé irányul, a szeméremcsont megereszkedik, így a hasban feszültség keletkezik, mely akadályozza az emésztési folyamatokat.

A keresztcsontot folyamatosan toljuk be a testbe, míg a pszoász izmot tudatosítjuk és nyújtjuk. A keresztcsont homorítása kulcspont a helyes tartásban és a csípő energiájának és épségének megőrzésében.

Fontos a két ülőcsont hangsúlyozása és távolítása egymástól. Ha összenyomjuk megreked az energia, a méreganyagok felhalmozódhatnak, cisztákat idézve elő.

 

Törzs

A gerincet tehermentesíteni kell, nem terhelni. Ezért fontos, hogy a végtagjainkat jól használjuk mozgás közben.

Vállakat lefelé és hátrafelé húzzuk. A lapockák alsó alját is lefelé irányítjuk, valamint a két lapockát a gerinc felé közelítjük. A hátizmok és fascia segítségével a lapockákat és a csípőt egymás felé közelítjük hátul, így stabilizáljuk a törzset. A hónalj hátsó részét is lefelé irányítjuk.

 

Fej

A fülek a vállakkal egyvonalban helyezkednek el. Ha a fej előre billen 4X - en terhelődik a gerinc. Nyak hátsó részét megnyújtjuk, míg az áll kissé előre billen.

Fejtetővel nyújtózz a plafon felé.

Ülés

Ülésnél a két ülőcsont székbe nyomására, a gerinc nyújtására és a hasi szervek, a rekeszizmok szabadon tartására, valamint a váll hátrafelé irányítására kell gondot fordítanunk. Az ülőcsontok lenyomása segíti a gerinc egyenes helyzetben tartását, a sok ülés következtében kialakuló gerincsérv megelőzését. A gerinccel minden belső szervünk közvetlen kapcsolatban van, így annak helytelen tartása közvetlenül hat belső szerveinkre is. Továbbá Jesudián szerint ha a gerinc helyzete egyenes, az elme sem képes görbe utakat járni.

 

Ha ujjunkat fél percig leszorítva tartjuk, megszemlélhetjük, ahogy a vér kiáramlik belőle. Ugyanígy van ez a hasi szerveknél. Ha ülés közben folyamatosan összenyomjuk őket, nem kapnak elég vérellátást, amely számos kórós elváltozás és betegség okozója lehet.

A kulcscsontot megnyújtjuk a vállak egyidejű hátra húzásával, valamint a lapockák lefelé forgatásával, és megemeljük a szegycsontot. 

A rekeszizom a jóga szerint érzelmi központunk, fontos, hogy szabadon tartsuk, különben negatívan hat a kedélyünkre és a közérzetünkre. Fontos, hogy ne nyomjuk össze.

A tüdő területének minél nagyobb teret kell biztosítani minden helyzetben, a helyes légzés érdekében. Ezt a vállak hátra csavarásával és a lapockák közelítésével érhetjük el. Így elkerülhetjük a gerinc melletti izmok túllazulását. Mesterem azt mondja, a beesett vállú emberek sokkal hajlamosabbak az addikciókra, mint a széles mellkassal rendelkezők.

Légzőszervünk a legjelentősebb méregtelenítő szervünk, valamint ettől függ közérzetünk és idegeink épsége. A helyes légzés egyensúlyt tart a levertség és a túlzott izgatottság között. Segít az ellazulásban, és a koncentráció elmélyítésében.

És végül a derékban és a nyak hátuljában van a paraszimpatikus idegrendszer két központja. Folyamatos figyelmet igényel, hogy a nyak hátulja hosszú legyen, ne torlódjanak a csigolyák és az áll kissé bebillentve legyen. E két testrész tudatos lazítása nélkül a test nem képes igazán pihenni.  Ha a nyak elejét folyamatosan nyújtott állapotban tartjuk, míg hátsó részét összenyomjuk, az hosszútávon pajzsmirigy problémához vezethet.

bottom of page