top of page

Inspiráló jóga interjú gyűjtemény 

Tartalom:

I.) Magyarország egyik legidősebb jógatanárra, Ildikó (75 éves) 

II.) Nagycsaládos anyukák és a jóga (görgess lejjebb) 

IMG_20190725_083451.jpg
IMG-20190316-WA0028.jpg

I.) INTERJÚ MAGYARORSZÁG EGYIK LEGIDŐSEBB JÓGATANÁRÁVAL 

A jóga rendszeres gyakorlásával így is meg lehet "öregedni".

Kedves Ildikó, köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívást az interjúra. Azért kértem az interjút tőled, mert úgy gondolom hogy életformád nagy motiváló, inspiráló erő lehet a fiatalabb korosztály számára. Nem titok a korod, 75 éves vagy és közel 30 éve jógázol, amikor elkezdted a jógát, akkor sem voltál már kimondottan fiatal.

 

Milyen rendszerességgel és milyen jóga technikákat gyakorolsz?

Nem tudom mi lett volna, ha nem gyakoroltam volna. Rajzasztalnál ültem egész nap, fájt nyakam, akkor hallottam az ETKA jógáról és pár gyakorlás után éreztem hatásait. Utána találkoztam a Csongorékkal és elvégeztem egy sportrekreációs tanfolyamot, Csongoréknál 2 éves jógakutatói tanfolyamot.

1992-ben kezdtem az Etka jógával, mert egész nap rajzasztal mellet ültem és nagyon fájt a nyakam. Az Etka jóga hatására a tüneteim pár hónapon belül eltűntek. Aztán megismertem Selmeczi Csongorékat és velük kezdtem el gyakorolni.

 

4 napot tanítok egy héten fiatalokat és kétszer járok Csongorékhoz gyakorolni. Reggel olyan 4 óra körül kelek, és ilyenkor időt szakítok a saját gyakorlásomra is.

 

 

Milyen problémád oldódott meg, vagy tűnt el a gyakorlás hatására?

Ha nem jógáztam volna, biztos tovább romlott volna az állapotom. :)

 

Nem vagyok beteges, gyógyszert egyáltalán nem fogyasztok, ami egy csoda ebben a korban. De még az orom se folyik az orr mosás és tisztító gyakorlatok miatt.

Ha náthás vagyok grapefruit mag cseppet szedek kétszer naponta és a nátha volt nincs.

A modern életvitel és a kor előrehaladtával kialakuló betegségeket mind kitűnően lehet kezelni vagy megelőzni a jógával. Nem is tudom mi lenne ha nem jógáznék.

 

Szeretem a természetes dolgokat, ezért kerülöm minden szintetikus anyagot. Egyszer egy előadáson ismertették, hogyan hatnak a bőrünkre a különböző készítmények,azóta, csak természetes szereket használok. Bőrünk beszív mindent, nem is tudjuk mennyi kárt teszünk testünknek a bőrünkön keresztül.  

 

Amikor csak tehetem járok bicikli túrákra, melyek általában pár száz kilométeresek. Múlt hónapban körülbicikliztük a Balatont (250 km), jövő hónapban egy új csapattal szerveztünk túrát Ausztriában melynek hossza 350 km.

 

A jóga hatására vegetáriánus lettem, és nagyon hálás vagyok a férjemnek és a családomnak, hogy ezt elfogadták.

Igaz Indiába nem sikerült eljutnom, mert 3 gyereket neveltünk, egyetemre járattuk őket és néha örültünk hogy egyáltalán túléltünk.

De néha néha sikerült eljutnom táborokba, amiért nagyon hálás vagyok, hogy a férjem támogatott, mert sokszor volt lelkiismeret furdalásom.

 

Csongorék nagyon sokat segítettek az évek alatt. Ahogy ők fejlődtek, úgy fejlődtünk mi is. Mindig a dolgoknak a mélyére ásnak és fáradhatatlanul teremtik meg a feltételeket, hogy mi tudjunk gyakorolni, nagy összetartó erő. Nagyon hálás vagyok nekik.

 

Honnan nyered az energiát, hogy új helyeket látogass meg, új közösségekbe járj, aktívan taníts naponta? Ahogy figyeltelek a napok alatt több energiád és tetterőd van, mint a fele annyi időseknek mint te?

 

A jóga gyakorlásából, a hosszú bicikli túrákból, mert energiát csak energia ráfordítással lehet nyerni. Sokat jelent az erőnléthez.

Van egy nagy telkem, amin mindent egyedül kell megoldjak. Egyedül vágom a füvet, festem a lakást, ezek mind adnak erőt.

Nem mástól várom el, hogy valamit megcsináljon, nem szeretek másra ráhárítani semmit.

 

Jóga óráimon is azt mondom, hogy az erő benned van. Azt hiszed sok dologra nem vagy képes, de ha gyakorolsz előjön az erő, és nagy dolgokat leszel képes véghezvinni.

 

Aktivitás a kulcs. És a másik titok, hogy bármit csinál az ember, lehet az WC pucolás azt szívesen csináld. Mert ha utálod csinálni, ezt mondod magadban, az csak negatívá tesz. Persze ha fáradt vagy pihenj előtte. Találd meg megfelelő időpontot hangolódj rá a munkára és akkor olyan vidáman megy, hogy meg sem érzem.

 

Keresse meg az ember azt az utat, amiben jól érzi magát. Például megtanultam Mandalát festeni, egy öröm azt végezni, feltölt, erőt ad. Ezek azok amik az embernek erőt adnak.

 

Azokat sajnálom akik ennyi idősek mint én, és betegesek. Tényleg van olyan hogy fáj, de akkor sem szabad feladni, menni kell és csinálni.

IMG-20190316-WA0030.jpg
67838003_447788132616022_688470732565171
67850009_374211286615434_685366145090532

II.) Jóga interjú Zsuzsával és Gabival nagycsaládos, dolgozó anyukákkal 

 

Azért érdekes ez az interjú, mert abba enged belátást, hogy egy a 30-as éveiben járó és egy az 50-es éveiben járó nagycsaládos dolgozó anya, hogyan tudja beiktatni életébe a rendszeres jóga gyakorlást és ennek milyen előnyeit tapasztalja a mindennapokban és a családjukban.

 

Első kérdés: Hogyan tudjátok megoldani a rendszeres heti 2-4 alkalom jóga gyakorlást (általában a reggeli órákban) munka és család mellett. Zsuzsa neked három kisgyereked van, Gabi négy gyermeket nevel.

 

Zsuzsa: A három gyerek és munka mellett a reggeli időpont az, ami a legkönnyebben beiktatható. Persze besegít a férjem is a reggeli készülődésbe.  

Az egészségmegőrzés a legfontosabb cél. A szülések után csípő gyengeséggel és csípő táji fájdalmaktól szenvedtem, ami a rendszeres gyakorlás hatására pár hónapon belül teljesen elmúlt.

Továbbá egy évvel ezelőtt volt egy boka ínszalag sérülésem és azt is nagyon szépen vissza tudtam erősíteni.

 

Gabi: A reggeli időpont nagyon ideáls időpont, szerintem egy nő ezt tudja legkönnyebben beiktatni az életébe. Ezért csak annyi “áldozatot” kell hoznunk, hogy korán kelünk. Én 4.30-kor kelek, hogy a családnak is el tudjam készíteni az ételt aznapra. Azonban a kellő pihenés mindenkép szükséges a jógához, ezért este időbe kell lefeküdni.

Így ha valaki elhatározza magát a gyakorlás mellett, fegyelmezetté, rendszeressé válik az élete. Úgy gondolom a jóga talán ezért is jött velem szembe. Még több rendszert, hatékonyságot és fegyelmet hozott az életembe.

Azt gondolom, ha valaki jól átgondolja a napjait tud erre időt szakítani.

 

Mi a motivációtok? Mi motivál benneteket, hogy rendszeresek legyetek,akár esik az eső, fúj a szél, rossz kedved van, vagy a gyerek beteg.  

 

Zsuzsa: Volt olyan, hogy kihagytam egy két órát nyaralás vagy egyéb program miatt, de ilyenkor kifejezetten hiányzik a szervezetnek a gyakorlás.

Egész nap ülök a munkahelyemen, amit nagyon nem szeretek és kényelmetlen, így nagyon fontosnak tartom, hogy kompenzáljam az ülésbe kényszerített egész napot a jóga órákkal.

 

Gabi: Amikor a jóga szembejött az életembe, eldöntöttem, hogy olyan ászanakat szeretnék kivitelezni, amik a lehetetlennek tűnnek, pl. a lábamat a nyakamba tenni. És ez hajt ide hajnalba is, ha esik ha fúj. Amikor elkezdtem elég nehezemre esett és nem is jártam ilyen rendszeresen, de ennek is volt azért eredménye. Éreztem, sőt láttam magamon ahogy óráról órára egyre többet tudok megcsinálni. Ahogy a könnyedség és biztonságos ászana kivitelezés megjött, és ez nagyon tudja inspirálni az embert, ahogy érzed hogy fejlődsz óráról órára, hétről hétre még akkor is ha tudod, hogy hosszú évek mire eléred a célodat. Biztató jel, felturbózza az embert, hogy sűrűben akar járni, így beiktatod napjaidba a jógát, a rendszerességet, és így  hamarabb éred el a célod.

 

Zsuzsa: Minden napos a sikerélmény. Látni csak később lehet, de inkább mindennap érzem, hogy többet tudok megcsinálni. Külsőleg is látszódik, alakul az izomtónus. És soha nem lehet azt mondani, hogy vége, mert mindig van kihívás.

 

Mi a cél?

Zsuzsa: Nagyon egyszerű célom van. Most remek formában érzem magam és azt szeretném hogy 15 - 20 év múlva is így legyen.

 

Gabi: Hát az én célom ennél sokkal földhöz ragadtabb. Én valójában azt szeretném elérni, hogy képes legyen arra, hogy önállóan is jógázzak otthon, hogy az életemnek a részévé váljon, és ne legyen olyan nap, hogy ne jógázzam.

 

Zsuzsa: Igen az otthoni gyakorlás is nagyon hatékony tud lenni. Mi szabadságon gyerekekkel minden reggel ászanáztunk körülbelül 30 percet és éreztem a hatását.

 

Gabi: Sok nő azzal védekezik, hogy nem fér bele a napjába. Pedig ha átgondolja, van olyan óra, amikor szinte semmi lényegeset nem csinál, esetleg csak a körmét festi. Minden nő szeret magával foglalkozni ezt hívjuk “én” időnek.

Akkor ez az én idő ne legyen üres, vagy külső kozmetikázásra fordítva, hanem töltse meg olyan tartalommal ami hosszú távon hat az egészségére és minden másra.

 

Amikor elmész a kozmetikába azt várod, hogy szép külsőd legyen. Amikor eljössz jógára, magadra kell koncentrálnod, kikapcsolod a külvilágot és befelé figyelsz. Ez ugyanolyan szépítő hatással van, ha nem jobbal, mint amikor csak a külső kezelést adják meg neked.

 

Nem kell minden kozmetikát letegyél, csak amiből esetleg túlzás van az életedben. Szépen lassan letisztul az élet, egyensúlyba kerülnek a dolgaid és az élet ritmusod a rendszeres gyakorlás hatására.

 

Nekem a jóga rendszert hozott az életembe, és a családommal is sokkal nyugodtabb és toleránsabb vagyok. A férjem és a gyerekeim is észrevették ezt. Ők kimondottan küldenek jógázni és jógatáborokba.

IMG_20190808_072954.jpg
IMG_20190725_083451.jpg
IMG_20190808_073049.jpg
IMG_20190808_074409.jpg
IMG_20190808_080104.jpg
bottom of page