top of page

Jóga terápia - Emésztés, puffadás, parazíták, reflux, elhízás 

 1. Jóga filozófia az étkezésről

 

A szentiratok szerint egyszerűen, táplálóan és mértékletesen kell táplálkozni. "A nem ártás szabálya", mint erkölcsi alapelv is fontos szerepet kap az étrend jellegének kialakításában.

 

A mai gourmet kultúrában sajnos ennek pont az ellentéte valósul meg, ahol isteni élvezetnek tekintik a táplálkozást.

 

Változtasd meg a hozzá állásod a táplálékhoz. Ne pótcselekvés, hanem prána (életerő) bevitelként éld meg.

 

Az isteni élvezeteket keresd más tevékenységekbe, olyanokban, ami a saját és a társadalom jólétét és fejlődését is szolgálja.

 

Társadalmunk komoly problémája a túl evés, és az evés pótcselekvésként való kezelése.

 

A rögeszmés pótcselekvés helyett keres olyan tevékenységet, mely örömmel tölt el, esetleg segít másoknak, ilyenkor olyan belső kémiai folyamatok indulnak be, melyek nemcsak a pótevés, de egyéb addikciókat is segítenek féken tartani.

 

Van egy jógikus mondás. Töltsd meg az életed jó, üdvös dolgokkal, és akkor a kártékony dolgok nem tudnak olyan könnyen rést találni.

 

 

 

2. Ászana és pránajáma gyakorlás

 

Az ászana gyakorlás közvetetten és közvetlenül is fogyaszt. Közvetettem úgy, hogy a rendszeres gyakorlás hatására megnyugszik az idegrendszer, stressz ellenállóbá válunk, így nem kívánunk annyi ételt.

 

Méregtelenítést segítő ászanák:

 

Régen az emberek a potyantos WC- ken a Malasana (gugolló) testtartáshoz hasonló pózban végezték a dolgukat. Ez az a helyzet, mely a legjobban beindítja a kiválasztási folyamatokat.

Csodás hatása van, ha felébredés és a reggeli meleg víz megívása után pár percet

eltöltesz ebben a helyzetben. (Ellenjavallat: Sérvesedés az alsó háti szakaszon).

Fontos, hogy a sarkak végig a földön maradjanak, ha még, 

nem sikerül, helyez be egy pokrocot és told bele a sarkad. A sarkak helyes használata

segíti az apana (kiválasztó) folyamatokat, ugyanúgy ahogy a napi mozgás közben. 

 

Jótékonyan befolyásolja a kiválasztást ha eltöltesz napi 30 percet - 1 órát a szfinx pózban, úgy hogy magad alá billented a csípőt, szeméremcsontot közelíted a talaj felé és farok csontot a sarkak felé. A póz hatékonyan tisztítja a beleket. Eközben olvashatsz, nézhetsz TV-t vagy végezhetsz bármi más tevékenységet.

 

A Vajrasana tartás (más néven Japán ülés) is jótékonyan hat a kiválasztásra, és nemcsak a belekre hat kedvezően, hanem a lábak izületeire, vizesedére. (Ellenjavallat: térd és lábfej problémái).

Elsőre lehet csak 1-2 percet tudsz eltölteni ebben a helyzetben (lehet variációkat kell alkalmaznod, pokróc a lábfejek és térdek alá, vagy a vádli és comb közé), de rendszeres gyakorlással egyre több időt leszel képes kényelmesen eltölteni ebben a helyzetben.

 

A Jóga gyakorlás életvitel, így ne csak egyszer egyszer alkalmazd a tanultakat, hanem tedd szokásoddá, alakítsd át napjaidat a jóga eszköztárával.

 

Az ászana gyakorlásban a csípőhorpaszt, combot, hasat felváltva nyújtó és összeszorító helyzetek, valamint a csavarások mind jótékonyan befolyásolják az emésztést, valamint a hasi szervek, szövetek méregtelenítését, fiatalítását.

 

A pránajámák közül a surya bhedana napi alkalmazása étkezések előtt, segít az emésztés javításában.

 

A nauli alkalmazása rendkívül jó hatással van a belekre és a hasi szervekre. Mindegy ha nem vagy benne profi, már napi 2-3perces gyakorlással is érezheted 2-3 hét után jótékony hatásait. Fontos, hogy csak éhgyomorra végezd, és kerüld alkalmazását közvetlenül szülés után, terhesség alatt, szétnyílt hasnál, vagy operáció után.

 

A legjobb ha megkéred jóga tanárod, hogy mutassa meg a fenti technikák helyes alkalmazását, és ha nem vagy biztos, hogy végezheted e ezeket a gyakorlatokat, kérj szakszerű tanácsot.

 

3. Helyes ülés, állás és tartás minták kialakítása

 

A székrekedés, hasi puffadás, alsó derék fájdalmak és a menstruációs problémáknak nagy része elkerülhető a helyes csípő tartással és a csípő megfelelő mértékű nyújtásával és erősítésével. Óráimon és tanfolyamaimon megkülönböztetett figyelmet szentelek ennek a területnek, sok bajt előzhetünk meg ha figyelünk e terület jelzéseire.

 

Az székrekedés és emésztési panaszok nagy részéért az úgynevezett “kacsafenék” tartás a felelős. Ilyenkor a farokcsont és a keresztcsont kifelé áll a testből és az alsó háti lordózis fokozódik.

Továbbá a hasban feszülés jön létre mely puffadás, emésztési problémák és menstruációs fájdalmak okozója lehet.

 

Tennivaló: Irányítsd a farok csontodat lefelé, a keresztcsontot told mélyen a testbe, továbbá irányítsd felfelé a szeméremcsontot és nyújts meg, told előre a csípő horpaszt. Ez a csípőt vissza állítja egyensúlyi helyzetébe, és ilyenkor a lábaidat, térdeidet és a gerincedet is ideálisan tudod használni. Ez leírva egyszerűnek tűnik, de egész nap megtartani nehéz ezt az állapotot, ha izmaid meg megfelelő arányban vannak megerősítve és nyújtva.

 

Ülésnél fontos, hogy napközben ne nyomd a hasat. Ha egész nap úgy ülsz, hogy nyomás keletkezik a hasi üregben, kimegy a vér a szervekből, nyomodnak a belek, fáradság, menstruációs fájdalom és emésztési probléma lesz a vége.

 

Óráimon és tanfolyamaimon szívesen szemléltettem és megtanítom ezen elveket.

 

 

 

4. Általános étkezési alapelvek

 

• Az Ájurvéda szerint az általános iránymutatás, hogy 23.00 és 4.00 óra között ne együnk, hagyjuk az emésztőrendszert megpihenni.

• 10.00-14.00 között a legerősebb az agni, így az ilyenkor elfogyasztott étel, biztosan megemésztésre kerül és nem rakódik le.

• A gyümölcsöket mindig étkezés előtt fél órával edd, soha ne keverd az étellel. Egyszerre csak egy kettő, maximum három gyümölcsöt keverj össze, különben tamaszikus (tompít, lustít) lesz a minősége. Ezért nem jó a gyümölcssaláta, és főleg nem tejtermékkel vegyítve.  

• Aki rajaszikusan vagy hússal étkezik, kevésbé tudja elméjét irányítása alá vonni. Az ilyen fajta ételek növelik a testünk felé ragaszkodásunkat.  

• Étkezz úgy, hogy a gyógyszered legyen az étel és ne táplálék kiegészítőkből szerezd meg a szükséges tápanyagokat.  

• Ne az érzékeid kielégítéséért egyél, hanem hogy egészségesen tartsd testedet. Edd az ételt úgy, mint a gyógyszert és ne a gyógyszert, mint az ételt.  

• Ne a hajlamaid és kedved szerint egyél, mindig figyeld, hogy reagál rá a kiválasztásod.

• Szoba-hőmérsékletű italokat igyunk, a hűtött italok rendszeres fogyasztása, nem jó a szerveknek.  

• Ne igyál közvetlenül étkezés után, mert kialszik az emésztési tűz.

• Használj fűszereket, mint a kurkuma, koriander, kömény, édes kömény, gyömbér, babérlevél stb. ezek segítenek az emésztésben és az emésztési tűz fenntartásában.  • A teljes értékű gabonákat áztasd be egy éjszakára főzés előtt, így megnő tápanyag értékük. A babokat ne felejtsd el jól megfőzni különben nehezen emészthetők. Ahogy egyre többet eszel belőlük, egyre jobban hozzá fogsz szokni.  

• A magokat mindig nyersen és ne pirítva fogyaszd, mert a sütés által sok tápanyagot elvesztenek.  

• Mondj le a cukrozott gyümölcslevekről és egyél helyette gyümölcsöt. A feldolgozás alatt a gyümölcslevekből eltűnik majdnem az összes tápanyag, enzim és rost.

• Cseréld a fehér cukrot barna cukorra vagy mézre, a fehér lisztet teljes kiőrlésű gabonára.  

• Reggel sós, keserű („méreg”) ízeket együnk, mely beindítják a szervezetet, felkészítik a napra. Hagyjuk estére az édes ízeket, hogy a kapha hatás és a szénhidrátok segítsék a jó alvást.  

• Sima tej álmosító, nehéz, oldjuk vízzel és fűszerezzük, hogy emészthetőbb legyen.

 

 • A májnak a legjobb, ha párolva fogyasszuk a zöldségeket, nem sütve. A mazdanam szerint ne vízben, hanem párolóban vagy kevés vajon készítsük el a zöldségeket, mert a vízzel kifőnek belőlük a vitaminok.  

• Étel minél kevesebb fogás, és minél egyszerűbb, kevesebb összetevőből áll össze annál jobb és emészthetőbb. A helyes emésztéshez válaszuk szét a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat külön étkezésekre.  

• Az önellátásban hatalmas erő rejlik.  

• Fogyasszunk a szezonnak megfelelő termékeket, ne a drága import termékeket.  

• Feldolgozott húsokat ne fogyasszunk, mert magas a nátrium tartalmuk, így hozzá járulnak a folyadék visszatartáshoz, valamint feldolgozott minőségük miatt gyulladásokat és eltömődéseket okozhatnak az emésztő rendszerben.  

• Úgy tartja a mondás, hogy aki csak akkor eszik újból, amikor az előző étel már meg emésztődött, nincs szüksége gyógyszere. (Tiruvalluvar, tamil költő) • A krónikus fáradtság általában arra utal, hogy méreg anyagok felhalmozódtak a szervezetedben. Iktass be napi méregtelenítést.  

• Fogyaszd a termékeket természetes és nem feldolgozott állapotukban. Először is finomításnál megszabadítják az összes vitamintól és tápanyagtól és a sütés közben méreganyagok keletkeznek.

 

• A legjobb szuper ételek a zöld levelű zöldségek, ezek után következnek a nyers zöldségek és gyümölcsök, majd a különféle magok és babok.  

• Tervezd meg egy hétre előre az étkezésed, így nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy ne legyen egészséges ételválasztásod .

 

 

5.A helytelen táplálkozás, vagy túlevés okai

 

 1. Stressz, érzelmi feszültség, kimerültség

 

Köztudottan a stresszes életmód hizlal a legjobban, fontos megtanulni kezelni a stresszt és beépíteni védelmi technikákat.

 

Általában akkor tör ránk a falánkság amikor túlhasználjuk érzékszerveinket. Vagyis amikor egész nap multi task üzemmódban vagyunk, nap végére a szervezet és elme úgy kompenzál, hogy jól teleesszük magunkat.

 

A légzés, test és elme össze kapcsolása nyugtatólag hat, vagyis hogy irányítsd figyelmed légzésre, és figyeld ahogy az belülről mozgatja a testet. Ez a technika nyugtatólag hat az idegrendszerre.

 

A napi rutin és a megfelelő pihentető alvás hiánya is károsan befolyásolja az elfogyasztott étel mennyiségét és minőségét.

A megfelelően kialakított napi rutin megelőzi az idő előtti öregedést és segíti kreatív energiáink kibontakoztatását, személyes és szakmai fejlődésünket. Hiánya öregítő hatású és igazán fejlődni sem tudunk tevékenységeinkben.

 

Ha folyton édességre vágyunk próbáljunk ki napi 1 gramm krómot 1-2 hétig.

 

A jóga rendszeres gyakorlása és a meditáció megtanít arra, hogy fontossági sorrendet állíts föl, megtisztítsd élet tered a felesleges dolgoktól és tevékenységektől, így időt és energiát takarítasz meg. Jobban tudsz figyelni, a jelenben maradni, nő a tudatossági szinted.

 

De talán ami a legfontosabb türelemre tanít. Mesteremnek van egy mondása: Have patience otherwise you will be a patient. (Légy türelmes, különben lebetegszel) Ahogy tudatosul benned, hogy mekkora testi, érzelmi és idegrendszeri kárókat okoz a folyamatos stressz és a multi tasking, meggondolod, hogy érdemes e.  

2. Savas szervezet

 

A fehér liszt, a feldolgozott hús, a fehér cukor és a tejtermékek az emésztő rendszer ellenségei. Savasítanak és mindenféle gyulladásokat okoznak a belekben, valamint segítik az élősködök táplálását.

 

A savtúltengésben szenvedő ember gyors felépülése egyenes arányban áll az általa elfogyasztott lúgosító ételek hatásával. A lúgos étel semlegesíti a testben lévő savakat. A legjobb lúgosítók a citrus félék és a zöldség és gyümölcslevek. A citrus félék lúgosító hatása a bennük megtalálható lúgos sóknak köszönhetők.  

 

Savasító ételek   Kenyér, Árpa, Éretlen banán, Gabonák, Rizs, Lencsék, Húsok, Müzlik, Zabpehely, Csicseri borsó, Magok kivéve mandula, Kukorica, Cukor, Tea és kávé, Tengeri húsok

 

Lúgosító ételek Mandula, Tej, Dinnye, Almák, Sárga barack, Barack, Érett banán, Citrus félék, Hagyma, Káposzta, Petrezselyem, Cékla, Datolya, Spenót, Répa, Körte, Ananász, Zeller, Krumpli, Uborka, Karfiol, Mazsola, Kókusz, Sárga tök, Retek, Sajtok, Füge, Szója, Szőlő, Paradicsom, Saláták, Fehér répa

 

Ha savas a szervezet a méreganyagok könnyebben lerakódnak az ízületekben és a szövetekben. Ilyenkor fájdalmas lerakódások is kialakulhatnak a lábakban, többek között a lábujjaknál és a sarkakban. Mielőtt ágyba bújsz, a következő módon lúgosítsd a szervezetet, hogy az éjszaka folyamán a pH érték ne legyen alacsonyabb.

 

 1. Végy be 750 mg Ca és 300 mg Mg C-vitamin vízzel vagy citromlével (így könnyebben feloldódik a kálcium), hogy ne okozzon a Ca szorulást. Idősebbeknek lehet elég 500 mg Ca is, többet a szervezet úgysem képes feldolgozni.

 2. Vegyél be tejjel (fahéjjal, kardamonnal ízesítve) 300 mg Mg.  

 3. Esténként tégy vízbe fél teáskanál szódabikarbónát és fele mennyiségű kálisót és fogyaszd el.  Az arány legyen 2:1. Előre is összekeverhetsz egy kis üvegnyi mennyiséget, tartsd jól lezárva és tégy bele vízbe egy teáskanállal esténként. Fontos, hogy minden reggel mérd a ph értéket és fokozatosan hagyd abba, ha elérted a helyes értéket.

 

Reflux: Reggelente éhgyomorra keverj és egy fél evőkanál akác mézet meleg vízzel és kortyolgasd el.  Fél év egy év alatt teljesen elmúlik a reflux. Gyuri bácsi fehér akácvirág teát ajánl pár hónapig napjában 2x.

 

3. Gyulladások és paraziták

 

A fehér liszt, a feldolgozott hús, a fehér cukor és a tejtermékek az emésztő rendszer ellenségei, nemcsak savasítanak, hanem gyulladásokat okoznak a belekben, melyek könnyen átterjedhetnek a női szervekre is. (endometriózis, ciszta stb.)

Továbbá elősegítik a káros élősködök megtelepedését és szaporodását a szervezetben.

A fenti problémák tünetei a puffadás, a székrekedés, vagy hasmenés, hasi fájdalmak.

 

Nagyon fontos ezen táplálékok bevitelének a csökkentése, vagy végleges elhagyása.

 

Ilyenkor ajánlatos végezni egy 3 hetes kurkuma kúrát. Naponta 3x étkezések előtt egy kiskanál kurkuma kevés vízzel elkeverve. Aki nem szereti az ízét, utána kiöblítheti a száját, vagy igyon rá gyümölcs levet.

 

 

4. Vitamin és tápanyag hiány

 

Magas tápanyag tartalom vs. Alacsony kalória tartalom: A legfontosabb szabály az étkezésben

Dr. Fuhrmann írja, hogy ha mindennap előkészítesz egy adag nagy salátát, egy adag párolt zöldség köretet, egy adag gabona köretet, 3-4 db gyümölcsöt és egy marék magot valószínű még a végére sem tudsz érni a napi adagnak. Ez maximum 1500 kcal ha tartalmaz, viszont akkora a tápanyag tartalma, hogy a szervezet nem kér több ételt.

 

Ellenben a péksütikkel, és az előre elkészített, feldolgozott ételekkel, melyeknek általában nagy a zsír tartalma, de alacsony a tápanyag tartalma. Ha még nagyobb adagot is fogyasztasz el belőlük fél óra múlva a szervezet jelezni fog, hogy újból éhes és ráadásul ezek az ételek nagy mértékben savasítanak is.

A boltokban kapható palackozott ételekben a prána tartalom egyenlő a nullával. Fogyassz természetes, friss ételeket melyek kevés összetevőből állnak.

 

Enyhe alul tápláltság az egészség és az energia kulcsa.

 

 

5. Hormonális problémák és rákos megbetegedések

 

Az állati fehérjében bőséges táplálkozás, nem csak a mozgás rendszerre hat károsan, hanem a hormonális rendszerre is.

 

Tanulmányok bizonyítják, hogy a húsfogyasztás növekedésével egyenes arányban nő a rákkos megbetegedések száma. Azokon a tájakon, ahol a húsfogyasztás minimális, szinte nemlétező betegség a szívroham és a rák.  

 

A steak-ban 6,4 gramm protein található 100 kcal-ban, a brokkolival ezzel szemben 11.1 gramm. A húsból jövő kalóriák általában zsiradékból származnak. A zöldségekben lévő kalóriák, általában fehérjéből.

 

Azok a férfiak, akik heti négy fogásnál több nyers ételt fogyasztanak 41 % csökkentik a prosztata rák kockázatát.

  

A rákok sokkal könnyebben megelőzhetőek, mint kezelhetőek.  

 

Ha hajlamos vagy a szívrohamra a családi öröklődés által, lehet meg kellene fontolnod a minimumra csökkenteni az állati eredetű ételeket.  

 

Ugyancsak pozitív korrelációt mutattak ki a mellrák és a hús és tejtermékek fogyasztása között. Továbbá egy német tanulmány kimutatta, hogy a vegetáriánus felnőttek között 50% csökkent a végbél és vastagbélrák kialakulásának veszélye.  

 

A cukorbetegek kimondottan kártékonyak az állati fehérjék, mely nagy nyomást helyez a vesékre. Bizonyított, hogy a rendszeres húsevő cukorbetegek pár éven belül elvesztik vese funkcióiknak felét.

 

A modern étrend, mely sok növényi olajat és állati terméket tartalmaz, általában azt eredményezi, hogy Omega 6 fogyasztásunk túladagolt, míg Omega 3 fogyasztásunk jóval a minimum alatt van. Ez az arány vezethet szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, és különböző gyulladásos betegségekhez.  

 

A halolaj jó Omega 3 fedező étel lehet, van akinél beválik van, akinél nem. Érdemes vele kísérletezni, főleg ha autoimmun betegségekben szenvedünk mint a rheumatoid arthritis, a gyulladásos bélbetegség, Basedow kór stb.

 

A jó zsírok ajánlott mennyisége 0,6 X kg. Fontos, hogy meglegyen ez a mennyiség, ugyanis szükséges a hormonok jó működéséhez.  

 

A test zsír szükségletét fedezd természetes anyagokból, mint a lenmag, dió, tökmag, napraforgómag, kukorica vagy avokádó.

 

 

6. Méreganyagok felhalmozódása a testben

 

Tünetei az ízérzékelés és étvágy romlása, emésztési problémák, lepedékes nyelv, rossz szájszag, gyengülés, elnehezülés, letargia, a csatornák és erek elzáródásai. Egyéb tünetek a salakanyagok felgyülemlése, kellemetlen testszag, bűzös vizelet vagy széklet, mély, nehézkes vagy tompa pulzus, dekoncentráltság, zavarodottság, depresszió, ingerlékenység.

 

Az méreganyagok felhalmozódásában gyökerezik a legtöbb megfázás, láz és influenza, valamint a legyengült autoimmun rendszer krónikus betegségei az allergiáktól és szénanáthától az asztmán, ízületi gyulladásokon keresztül a rákig.

 

 

Egyszerű méregtelenítő eljárások:

 

 • Meleg víz reggel és akár többször napközben is.

 • Alapos máj és vese tisztítás

 • Nyelvkaparó alkalmazása

 • Használj köményt és koriandert fűszerként

 • Útifűmaghéj alkalmazása a bélcsatorna tisztítására (korlátlanul lehet használni, napjában 2-3x is)

 • Meleg citromos vizes végbél beöntés (aranyér és egyéb e területen fellépő betegségek esetén, nem)

 • 3 hetes kurkuma kúra

 • 6 hetes diófalevél tea kúra

 • Almaecet kúra

 

Amennyiben tetszett a cikk és úgy gondolod másnak is hasznos lehet oszd meg facebookon:

A fenti gyakorlatokat és elveket a Gerincterápiás jóga és 3 D test analízis tanfolyamokon vagy a Jóga terápia tanfolyamokon gyakorolhatod be és mélyítheted el a tudásod, illetve az órarendi órákon.

 

 

Több jóga terápiás cikk az elevenyoga.com stúdió oldalán a jóga terápia menüpont alatt.

 

 

Ha van kedved csatlakoz a Női jóga (hormonok, menstruáció, menopauza, ciszták stb.) csoporthoz a Face bookon: https://www.facebook.com/groups/350563695502183/

 

 

Ha stúdió vezető vagy, és szeretnéd, hogy tartsak tanfolyamot a stúdiódban, vagy egyéni órák érdekelnek vedd fel velem a kapcsolatot: Nagy Erika Dalma 06 70 674530

Tartalom

 

 1. Jóga filozófia az étkezésről

 2. Ászana és pránajáma gyakorlás

 3. Helyes ülés, állás és tartás minták kialakítása a helyes emésztés érdekében

 4. Általános étkezési alapelvek

 5. Helytelen táplálkozás vagy túlevés

Videó

 

Hatékony gyakorlatsor és hasznos információk emésztési problémákra

emésztés.jpg
emésztés.jpg
Sfinx.png
vajrasana-z-paskiem-na-kostkach-z-boku.j
Tanfolyamok
bottom of page