top of page

Jóga terápia 1 - Térd

Térdkímélő és erősítő reggeli gerincterápiás jóga videó 

https://www.youtube.com/watch?v=eP8yTpYkWHQ&t=313s

images (3).jpg

A térdízület természetes mozgása a nyújtás és hajlítás. Nem jellemző rá a rotáció, bár hajlításkor történhet minimális csavarás. Azonban, ha a testünkben és mozgásunkban fennálló egyenlőtlenségek hatására a térd ízület mozgása folyamatosan és jelentősen eltér a természetestől, az nagymértékben hozzájárul a meniscusok idő előtti elkopásához.

 

  1. Fontos, hogy a térdkalács mindig a nagyujj és második lábujj felé nézzen. Ha ez nem így van, rotációnak tesszük ki a térdet és feleslegesen kopik.  (Legközelebb figyeld meg magad Trikonasanában hogy áll a térded és ha rosszul korrigáld)

  2. A rotációt a csípőből valósítsuk meg, és ne a térből. A térdvédelem szempontjából is fontos a rugalmas csípő.

  3. Napközben állásnál és járásnál is fontos a talpak helyes használata. Főleg, hogy a sarkakon jól földeljünk és a sarkakat kössük össze egy láthatatlan vonal mentén az ülőcsontokkal, így a térdet kímélni tudjuk.

  4. Napközben és a jóga órán is ügyelj rá, hogy ne nyújtsd túl a térdet. (Ugyanez igaz a könyökre is)

  5. A térd körüli izmokat állásnál mindig tartsuk enyhén izommetrikus kontrakcióban, de ugyanakkor figyeljünk rá, hogy ne legyen a térd berogyva.

  6. A térd akkor sérül könnyen, ha talpainkat, bokánkat és a csípőnket nem hatékonyan használjuk. A csípőnél fontos a csípőhorpasz nyújtása és a farokcsont lefelé irányítása.

  7. Ügyeljünk lábunk és testünk hátsó részének tudatosítására és hatékonyabb kihasználására. Járásnál tudatosítsd és használd ki jobban a térd hátsó részét.

  8. Az ászanáknál ügyelj rá, hogy a térd mindig felfelé irányuljon, ne lefelé lógjon a föld felé. A térd, szeméremcsont, köldök és szegycsontnak mindig felfelé kell irányulnia a test elülső részén, míg a test hátsó felével lefelé földelünk.

 

Így tud kialakulni az energiahatékony tartás és izomegyensúly.

 

Térd erősítő ászanák: Összes álló ászana. Ügyelj a sarkak és a térdhajlat használatára, hogy elkerüld a térd túlterhelését.

 

Guggoló ászanák: Ha törekedsz rá, hogy a sarkak felé vidd a súlyt és a sarkakat összekösd az ülőcsontokkal, így jobban bekapcsolva a láb hátsó részét a gyakorlatba, a térd biztonságban lesz.

 

Lótusz tartás, Galamb tartás, Janu Sirsasana, Fapóz, Tehénarc póz: Ügyelj rá, hogy a csavarás mindig csípőből induljon és inkább pipálj a lábakkal, így védheted a térd ízületet.

Fekvő hős (Supta Virasana): A vádlikat forgasd kifelé mielőtt belehelyezed magad az ászanába. Ha kényelmetlen, ne erőltesd magad hanyatt fekvésbe, maradj ülésben, vagy csak könyökig enged le magad. Ügyelj rá, hogy a lábujjak hátrafelé és ne oldalra nézzenek, így elkerülhetted a térd megerőltetését.  

 

Lépcsőzés: Lépcsőzés közben azért fájdul meg a térd mert a lábujj alatti párnákra helyezzük a súlyt. Ilyenkor a térd elülső felét terheljük. Legközelebb amikor lépcsőzöl próbáld ki, hogy ahogy lépsz, mindegy hogy leér e a sarok vagy sem, de a sarok felé helyezed a súlyt ahogy lépsz, sarkat ülőcsonttal összekötve. Így leveszed a terhelést a térd elülső részéről és áthelyezd a térd hátsó és a lábak hátsó izmaira, valamint a fenék izmokra. Így 10 emeletet is megmászhatsz, lehet lesz egy kis izomlázad a fenekedbe, de a térded meg sem érzi majd a lépcsőzést.

A mennyiben tetszett a cikk és úgy gondolod másnak is hasznos lehet oszd meg facebookon:

A fenti gyakorlatokat és elveket a Gerincterápiás jóga és 3 D test analízis tanfolyamokon vagy a Jóga terápia tanfolyamokon gyakorolhatod be és mélyítheted el a tudásod, illetve az órarendi órákon.

Több jóga terápiás cikk az elevenyoga.com stúdió oldalán a jóga terápia menüpont alatt.

 

 

Ha van kedved csatlakoz a Női jóga (hormonok, menstruáció, menopauza, ciszták stb.) csoporthoz a Face bookon: https://www.facebook.com/groups/350563695502183/

 

 

Ha stúdió vezető vagy, és szeretnéd, hogy tartsak tanfolyamot a stúdiódban, vagy egyéni órák érdekelnek vedd fel velem a kapcsolatot: Nagy Erika Dalma 06 70 674530

images.png
letöltés (4).jpg
Tanfolyamok
bottom of page