top of page

Klimax I. - Lelki felkészülés a klimaxra 35 éves kortól, keleti filozófia (női élet szakaszok), élet célja, tisztánlátás akadályai

„A nők igazi élete menopauza után kezdődik. Az érett, tapasztalt, bölcs nőknek rendkívül nagy szerepe van a társadalomban” BKS Iyengar

menopauza2.jpg

TARTALOM: 

 • Korszak váltás 

 • Klimax = csúcspont 

 • Társadalmi felelősség 

 •  Meditáció 

 • Vágyak 

 • Karmaégető tevékenységek 

 • Halál ​

Menopauza, átmozgató videó: 

cutmypic.png

Természetes korszak váltás a felsőbb energiákba 

A nyugat sokszor betegségként kezeli ezt az időszakot, a keleten a nők többsége szinte kellemetlen tünetektől mentesen éli meg a változást.

Fizikai változásra szükség van, hogy ne essünk teherbe, és ne menstruáljunk amikor a test már nem olyan könnyen regenerálódik. Ez is csak egy korszakváltás, mint a pubertás kor, vagy a szülés.

 

Klimax = csúcspont 

A menopauza jelzi egy küllemmel és bölcsességgel telt korszak eljövetelét.

A menopauza latin neve Klimax, vagyis csúcspont. Teljesítettük családi és munka kötelezettségünket, megszereztük az élet tapasztalatot, és végre időt fordíthatunk belső életünkre, önmagunk megvalósítására is.

 

A nők a menopauza időszakáig hormon és érzelem vezéreltek, nem nagyon képesek látni az életet úgy ahogy az valójában van. Eddig a korszakig az a dolgunk, hogy teljesítsük családdal, munkával és társadalommal szemben a kötelezettségünket és megőrizzük egészségünket.  

 

A klimax időszaka után lassanként elengedjük az anyagi dolgokat és felfedezünk új lehetőségeket az életben.

Ilyenkor elengedjük késztetésünket az eredményességre és kényszeres képzeteinket. Lesz időnk az elmélyedésre, életünk szakaszainak újra gondolására, az esetleges régi vélt és valós sérelmek elengedésére, a tanulságok levonására és az élet más minőségi szinten való megélésére.

Ezidáig alig volt idő arra, hogy egy mély lélegzetet vegyen néha az ember, most van idő visszatalálni Önvalónkhoz, a lelkünkhöz, mely tiszta, fénylő és örök.

Most megtapasztalhatjuk milyen az életet egy más sokkal bensőségesebb dimenzióból megélni. Van időnk elmélyedni és belátni mi is az igazi természetünk és halálunk után is mivé válunk, így együttérzéssel és bölcsességgel szemlélhetjük a világot.

Társadalmi felelősség 

A belátott tanulságokat, legjobb esetben meg osszuk másokkal, így használva fel a társadalom javára és a fiatalok tanítására. Az érett nőknek nagy felelőssége és kötelezettsége van a társadalom egészségének épségének a fenntartásában.

“Amikor egy lelket gyógyítasz magadat gyógyítod.”

Ahogy a gyereknek is más feladatai vannak mint a felnőttnek, ezért egy nagymamának is más feladatai vannak, mint egy középkorú nőnek. Ne versenyezzünk a fiatalabbakkal, hanem irányítsuk, segítsük őket. Minden korszaknak megvan a saját feladata az életben.

 

 

Meditáció:

A menopauza után a meditáció is sokkal könnyebbé válik, tudatosabbak leszünk, elménk letisztul, más néző pontból tapasztaljuk az életet. 

Vágyak:

Az indiai filozófia úgy tartja, h nem az eredendő bűn miatt születünk újjá, hanem egész egyszerűen azért mert vágyaink vannak.

Az az ember érett meg a megszabadulásra a Bhagavad Gita szerint:

 • Nem panaszkodik

 • Semlegesen tűri hideget, meleget, szomorúságot örömöt

 • Vágytalan

 

 

 

A hindu filozófia azt mondja h egy utcaseprő is megvilágosodhat, ha nem vágyik arra, h bankigazgató legyen.

 

Ezért nagyon fontos, h az emberi vágyak legyenek időben kiélve, feldolgozva. Ha nem újból le kell születnünk, h kiéljük megtapasztaljuk őket.

 

A nyugaton sajnos az jellemző hogy vágyakozunk, és vágyaink érdekében teljesítünk néha munkát, vagy úgy próbáljuk elérni vágyainkat, h meg sem dolgoztunk igazán értük.

 

Mesterem erre azt mondja, h aki úgy jut előnyökhöz, hogy nem dolgozott meg értük, az az univerzum szemében olyan, mint az áldozati állat, akit azért hizlalnak, h utána feláldozzák.

 

A keleti filozófia ezzel szemben azt mondja, h először minden életszakaszban becsületesen teljesítsd családdal, munkáddal, társadalommal szembeni kötelezettséged, végezd a szertartásokat és ezek megadják az eszközöket, hogy helyes úton ki tud élni vágyaidat.

 

Úgy tartják, hogy a hétköznapi embernek elég csupán kötelezettségeit jól teljesítenie, és ezen tapasztalatok által élete végén megvilágosodhat, tudati szintjétől függően.

 

A vágyainkat erőszakos módon nem lehet elnyomni. Vagy keményen dolgozunk értük, hogy legyen lehetőségünk megélni azokat, vagy a meditáció, tapasz tűzében átminősítjük azokat.

 

Folyamatos tisztulás

A gyakorlás legfőbb célja a testi és lelki tisztulás. Csak a tiszta ember képes a megszabadulásra. Akinek erkölcsi, szellemi felkészülés nélkül elkezd emelkedni a kundalini energiája, anélkül, hogy fel lenne készülve rá, könnyen állati sorba csúszhat vissza. Ilyen emberekből lesznek a szatírok, csalók, pszichopaták.

 

A menopauza korszaka is egy tisztulási folyamat, mely felkészít a magasabb energiákra. Akinek viszonylag egyensúlyban volt az élete a menopauza előtt, az kevés tünetet tapasztal majd, aki túldolgozta magát, nem foglalkozott magával stb., annak ezen finom hangolódású időszak is nehezebb.

 

A menopauza időszaka előtt még lehetnek ártó gondolataink, összeveszhetünk szomszédainkkal stb., a menopauza korszaka után az univerzum már jobban bünteti ha ilyen alsóbb csakrás tevékenységekbe bonyolódunk.

Ezért fontos, h elengedjük, megbocsássuk régi sérelmeinket, feloldjuk nézeteltéréseinket, gyakoroljuk az elfogadást, a toleranciát, az együttérzést és a bölcsességet. Békéljünk meg a múlttal, fogadjuk el a jövőt.

 

Nagyon fontos a folyamatos lelki, elmebeli és érzelmi tisztulás, mert így kerülhetünk közelebb a lelkünkhöz.

 

Az egyik buddhista mester mondta, h a megvilágosult embernek nincsenek befejezetlen ügyei, kifizetetlen számláit elvarratlan történetei.

 

A fenti hozzá állást a saját magunk és tisztán látásunk érdekében kell gyakorolni.

 

Fontos a karmaégető cselekedettek végzése, tisztánlátásunk erősödése miatt:

 1. Tapasz (hosszú időn keresztül, áldozatokkal telve végzett cselekvés)

 2. Koncentráció, meditáció, ima

 3. Áldozat hozatal mások érdekében, lemondás valamiről

 4. Szolgálat

 5. Elengedés, lemondás, alázat

 6. Félelmek, blokádok feloldása

 7. Patanjali 8 ágú jóga

 8. Ellenséget, legjobb barátként kezelni

 9. Nem reagálás

 10. Tiszta vágyaktól és haragtól mentes megfigyelés

 11. Egyenlően viselkedni baráttal, ellenséggel, haragossal  

 12. Önfegyelem

Halál:

Halálunk érdekében a legjobb amit tehetünk, ha kiegyenlítjük magunkban a három energiét. Rajas, Sattva és Tamas. Vagy túlságosan aktívak, kiáramlóak, tevékenyek vagyunk, vagy tompák és lusták. Ez az életünkre is igaz. Életünk összes baja abból adódik, h kibillenünk az egyensúlyból. Ilyenkor elvesztjük a kapcsolatot a felsőbb enegiákkal és nem vagyunk képesek a kapcsolódásra. Ilyenkor félünk, érzékelünk kiszakítottságot.

 

Mesterem kedves mondása, h amikor még fogatlanok vagyunk az univerzum áldásában részesülünk, amikor már fogatlanok vagyunk, akkor úgyszintén, a köztes időben, meg nekünk kell valahogy magunkról gondoskodnunk.

 

Egységtudat akkor vész el, ha elkezdünk magányosan, érzékszervektől vezetve gondolkodni és cselekedni. Ilyenkor elfeledkezünk eredeti állapotunkról és belesüllyedünk az anyagba. Ilyenkor elveszítjük belső védettség teljes állapotát. Külvilágban keresünk kapaszkodókat, de az mindig csalódáshoz vezet. Elfeledkezünk, hogy soha nem szűnnünk meg létezni, hanem Sat, Chit Ananda vagyunk. Fény, szeretett és intelligencia, csak anyag rárakódik.

D145_43_607_1200.jpg
sqAktkpTURBXy80NDM4ODE0MjMzNGE0N2MzNzFiY
menopauza.jpg
bottom of page