top of page

Női jóga terápia III - Méhsüllyedés 

Online jóga tanfolyamok még pár napig akciós 6900 Ft áron, 3 napos pénzvisszafizetési garanciával: Hormon jóga, Detox jóga, Gerincjóga 3 D testanalízissel, Klimax jóga, Kezdő jóga, Csípő, gát, medencealap regeneráció jógával 

(11 év tanítási tapasztalatával, vélemények a tanfolyamoknál) 

TARTALOMJEGYZÉK 

Fokozatok 

Okok

Tünetek 

Önvizsgálat 

Kezelés 

Lelki oldal

VIDEÓ 

Snapshot 1 (2020. 01. 08. 20-45).png

A méh helyzetét szalagrendszer és a medencealapi izmok biztosítják. Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító, biztosítják a szervek, húgyhólyag, méh, végbél normál helyzetének való megtartását, alátámasztását. Amikor a gátizmok gyengülnek/sorvadnak/ és a méhszalagok megnyúlnak, akkor a szervek süllyedni kezdenek, ami a méh esetében méhsüllyedéshez, később méh előeséséhez vezethet, ekkor a méh kicsúszik a hüvelyből. A méhsüllyedés kialakulását a gátizmok sorvadása mellett olyan folyamatok indikálják, amik a kismedencei szerveket nagy erővel lefelé nyomódják, és a tartószerkezetet túlterhelik, és kimeríthetik.

 

Az izomgyengeség hatására a méh több fokozatban süllyedhet meg:

Első fokozat – A méhnyak a vaginába esik

Második fokozat – A méhnyak a hüvelybemenetbe ragad

Harmadik fokozat – A méhnyak a hüvelyen kívül van

Negyedik fokozat – Az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit a méh előreesésének is neveznek (procidentia). Ennek oka a tartóizmok meggyengülése.

 

Általában nem csak a méh, hanem a húgyhólyag és a végbél is érintett, így azok süllyedése miatt további tünetek jelentkezhetnek.

Mellső hüvelyfalsüllyedés (cisztokele, hólyagsérv, anterior descensus) esetén a húgyhólyag és a hüvely közötti szövet meggyengülése és megnyúlása következtében a húgyhólyag a hüvelybe boltosul. Enyhe elváltozás  általában nem jár tünettel, súlyosabb esetek hüvelyi teltségérzést, alhasi diszkomfortérzést, vizeletürítés után maradék vizelet érzését, derékfájást, visszatérő húgyúti gyulladást, szexuális fájdalmat, idegentestérzést eredményezhetnek.

A hátsó medencefenék a végbéllel és a hátsó hüvelyfallal áll kapcsolatban. Meggyengülése, süllyedése (hátsó hüvelyfalsüllyedés, rektokele, végbélsérv, posterior descensus) a végbél a hüvelybe boltosul, ennek következtében jelentkezhet székletürítési vagy széklettartási nehézség, idegentestérzés, szexuális probléma. Ha a vékonybelek is beboltosulnak, enterokeléről beszélünk. (Székrekedést hormon- és idegrendszeri, anyagcsere- és pszichés betegségek, gyógyszerhatás, hasi daganat is okozhat.)

Hüvelyi szülés után a fiatal nők széklet-inkontinenciájának hátterében leggyakrabban a végbél záróizmának sérülése áll, ezért nagyon fontos szülésvezetéskor a gátrepedés megelőzése, megfelelő ellátása.

 

Okok, amik méhsüllyedéshez vezethetnek:

 • rendszeres cipekedés vagy súlyok emelése, nehéz fizikai munka

 • szökdeléssel, felugrásokkal sportok, aerobic, futás, labdajátékok…

 • elhúzódó szülés, nagy magzat hüvelyi szülése

 • krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó folyamatok

 • rendszeres székrekedés miatt nagy nyomással járó székletürítés

 • az életkor előrehaladtával járó kismedencei izmok gyengülése

 • az ösztrogénszint csökkenése, szövetek meglazulása a menopauza után

 • olyan állapotok, melyek a hasüreg nyomását növelik, mint például a krónikus köhögés (bronchitis, asztma), feszítés (székrekedés), kismedencei daganatok (ritkán), vagy folyadék felhalmozódás a hasüregben. 

 • túlsúly, mivel a zsír egy része a szervekre rakódik

 • az kismedencei idegek és izmok, kötőszöveti támasztórendszer és tartó szalagok gyenge vagy kóros működése(Pl. szülési sérülés vagy idegrendszeri betegségek hatására)

 • túlzott szexuális élet

 • kiegyensúlyozatlan, hiányos étrend  is fontos a gátizom csökkent erejű működésében szerepet játszik

 • helytelen életmód (a megfelelő mozgás hiánya, a helytelen testtartás, állás, járás, ülés és légzés, továbbá a ruhaviselet hibái is)

 • pszichoszomatikus problémák

 • genetikai adottságok

 • gyógyszer mellékhatás

Tünetek, ami méhsüllyedésre utalhatnak:

 • Húzó jellegű alhasi fájdalom, ami álló helyzetben gyaloglás közben vagy nyomásra jelentkezik. Fekve a tünetek sokszor megszűnnek

 • Idegentest-érzet a hüvelyben, ha a méh a hüvelybe süllyed

 • Keresztcsonti deréktáji sugárzó fájdalom

 • Gyakori vizelési inger, esetleg gyakori székelési inger is

 • Bizonyos pozitúrákban fájdalmas szex

 • A hüvelyzáróizom nem tud tökéletesen zárni  a csökkent izomerő miatt, ezért úszáskor, fürdéskor a hüvelybe víz be- és kiáramlásának észlelése

 • Levegő be- és hang kíséretében kiáramlása a hüvelyből tornázás közben (pl.: négykézláb testhelyzetben) vagy jógázás közben (gyertyaállás), szeretkezés közben vagy után , később járás vagy fekvő helyzetből történő felülés és felkelés során is.

 • Szexuális élet során a hüvely tágasság  érzetének fokozódása

 • Fájdalmas, kellemetlen hangokkal járó szexuális élet

 • Visszatérő hüvelyi fertőzések vagy kellemetlen hüvelyi folyás

 • Vizelet elcseppenés (más nevein stress  inkontinencia, véletlenszerű vagy akaratlan vizeletvesztés)  köhögés, nevetés, tüsszentés,ugrálás hatására

 • A korábban használt tampon már kis méretűnek bizonyul, mivel felhelyezés után kiesik a hüvelyből

 • Futás közben vagy séta közben mintha valami mozogna bent  („idegentest érzés”) a hüvelyben érzés fájdalommal vagy anélkül „úgy érzem a méhem helyén egy fájdalmas körte van”

A szült nők közül minden másodiknál figyelhető meg süllyedés nőgyógyászati vizsgálat kapcsán, de panaszokról csak 20%-uk számol be.

A középkorú nők fele küzd a problémával, de mert sokan nem mennek orvoshoz, mert szégyellik a panaszaikat, talán még ennél is többen érintettek. Kezelés hiányában javulás nem, csak az állapot romlása várható.

 

Megelőzés

 • Csökkentse a súlyát

 • Kerülje a székrekedést magas rosttartalmú diéta alkalmazásával

 • Kerülje a nehéz súlyok emelését

 • Erősítse a medencefenék izmait

 

 

Önvizsgálat a méhsüllyedés gyanúja esetén:

Tiszta körülmények között, álló helyzetben végezzük. Nyúljunk a hüvelybe és figyeljük meg, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszáj. Majd fekvő helyzetben ismételjük ezt meg. Ha állva elérte a méhszáját és fekve nem éri el, valamint fekve távolabb/ magasabban tapintható a méhszáj, akkor valószínű süllyedése van. Ennek több fokozata van.

Első és második fokozat esetén a műtét elkerülhető az intim tornával. Rendszeres végzése során az izmok, mint bármelyik testedzés során, erősödnek, így a szerveket képesek lesznek alátámasztani. Azonban, ha abbahagyjuk az Intim Tornát, izmaink fokozatosan ismét gyengülni fognak, és a tünetek újra jelentkeznek. Később műtétre kerülhet a sor.

Mikor kell orvoshoz fordulni? Forduljon orvoshoz, amint a következő tüneteket tapasztalja: A méhnyakat a hüvelybemenet közelében érzi, vagy állandó kellemetlenségtől szenved a vizeletcsöpögés vagy székelési inger miatt.  Lehet, hogy nem érzi a méhnyakat a vaginában, de nyomást a hüvelycsatornában igen, illetve érezheti úgy, mintha valami ki akarna jönni a vaginából.  Folyamatos alsó háttáji fájdalom, járási-, vizelési-, székelési nehézség. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következőket tapasztalja: - Vizelési vagy székelési nehézség/ elzáródás - Teljes méhsüllyedés (a méh kijön a hüvelyből)

binobruno.com-a-mehsullyedes-okai-tunete

Kezelési lehetőségek

A kezelés megválasztása függ az eltérés súlyosságától, emellett attól is, hogy fennáll-e esetlegesen egyéb medencefeneket érintő defektus, pl. hólyagsérv, végbélsérv.

 

Enyhe fokú eltérésnél elegendő a rendszeres kontroll mellett végzett szakszerű, lehetőleg képzett gyógytornász által betanított gátizomtorna (Kegel-gyakorlatok).

 

Korábban az a nézet volt elfogadott, hogy a túlnyúlt kötőszövet, meglazult hüvelyfal nem visszafordítható állapot, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ezeknek a szöveteknek a regenerációs képessége főként szülés után jobb, mint képzeltük. A rossz hír, hogy a medencefenék-torna viszont nem abbahagyható, szintentartásra élethosszig szükség van.

Mivel a hüvelyplasztikai műtétek eredménye sokszor nem tartós, hiszen a műtéttől a gátizomzat nem lesz erősebb, alátámasztás nem érhető el velük. Legfontosabb tehát a medencefenék erősítése, amelyet legjobb még panaszmentes állapotban megkezdeni. Másik lehetőség a kötőszövet feszesítése, amelyre az intimlézer alkalmas, leghatékonyabb azonban a két módszer kombinálása. További segítséget jelenthet a hüvelysúlyok használata és az elektrostimulációs kezelés. Kombinált kezeléssel súlyosabb problémák is mérsékelhetőek, enyhébb esetekben jelentős javulás, akár teljes panaszmentesség is elérhető.

 

Egyéb terápia. Amennyiben nem akar műtétet, vagy állapota nem engedi azt, dönthet méhgyűrű vagy pesszárium alkalmazása mellett is, mely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. Ezt használhatja ideiglenesen és véglegesen is. Különböző méretben és formában kaphatóak, hogy pontosan illeszkedjen. Súlyos méhsüllyedés esetén a pesszárium alkalmazása nem hatásos. Emellett előfordulhat, hogy irritálja a hüvelyt, és kellemetlen szagú folyást okozhat.  Fontos, hogy rendszeresen kell tisztítani és ellenőrizni annak pontos illeszkedését.

Bizonyos esetekben véglegesen megoldják a beteg panaszait, máskor csak a műtétig alkalmazzuk őket. Amennyiben a páciens elzárkózik a műtéttől, vagy az valamilyen más betegség miatt ellenjavallt, a pesszárium akár évekre szólóan is nagyon jó alternatívát jelenthet.

A postmenopausában a pesszárium használatát gyakran érdemes kiegészíteni ösztrogén terápiával. A legtöbb esetben ez ösztrogéntartalmú hüvelyi krémet jelent, de alkalmanként szájon át szedhető tabletta formájában is alkalmazzák. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén pozitívan befolyásolja a medencefenék funkcióját.

Műtét

Sebészet. Az életkorától, és attól függően, szeretne-e teherbe esni, a műtéti eljárás segíthet a méh helyreállításában, ám súlyos esetekben méheltávolításra kerül sor (ezt a műtétet nevezik hysterectomiának). A műtét során a sebész a megereszkedett hüvelyfalat, húgycsövet, hólyagot és végbelet is helyreállítja. A műtét végezhető hüvelyi-, hasi- és laparoszkópos eljárással is.

 

Ha további gyermekvállalási szándék áll fenn, a műtétet érdemes a későbbiekre halasztani, mivel egy terhesség és szülés újra felboríthatja a műtéttel helyreállított anatómiai viszonyokat.

Komoly belgyógyászati betegségek mellett, amikor egy ilyen műtétnek komoly ellenjavallata van, érdemes inkább a pesszárium terápia mellett dönteni.

 

Ha már nincs vissza út! Hysterectomia-Méheltávolítás

Megdöbbentő statisztikai adatok mutatják, hogy a méheltávolítás a világon a második leggyakoribb nagyműtét.

A leggyakoribb okok, amiért a méh eltávolítására sor kerül, a méh fibrómája, azaz kötőszöveti daganata, abnormális méhűri vérzés, endometriosis és a méh süllyedése, előreesése és a kismedencei izmok szalagok ernyedtsége. A műtétek 10%-a rákos daganat miatt!

A hüvely a kismedence tartófőfala. Egy ilyen drasztikus műtét után, amit leggyakrabban tágítással hüvelyi úton végeznek a bent maradó hüvelycsonk a legkevésbé lesz alkalmas a tartó, támasztó és örömszerző funkcióinak ellátására. A kismedencei statika ilyen mértékű felborulása, rövid időn belül a többi szerv süllyedését (hólyagsérv, hüvelysérv végbélsérv) és ezzel járó komoly intim problémákat hozza magával.

 

Ha nem lehet elkerülni a méh eltávolítását, mik a teendők:

 • fontos, hogy már a műtét előtti időszakban el kell kezdeni az intim tornát, hogy a műtétig a lehető leg jobb állapotba hozhassuk a szöveti tónusunkat, ez javítja a műtét kimenetelét, eredményét és a rehabilitáció gyorsaságát.

 • ha ezt a felkészülést elmulasztottuk, és már műtét után vagyunk, akkor extra bedobással kell majd gyakorolnunk, hogy megelőzzük a további állapotromlást.

 • a medencefenék izmok rendszeres edzésével rehabilitálhatjuk a női szerveket, izmokat, szalagokat és megelőzhetjük a későbbi szövődmények kialakulását.

 

Szex méheltávolítás után

Sokaknak aláássa a nőiségét ez a drasztikus műtét és nehéz újrakezdést jelenthet a szexben, a hüvelycsonk tudata, de ha rendszeresen intim tornázik, rövid időn belül újra élvezetessé teheti a szexet önmagának és a partnerének is hiszen megerősíthető és regenerálható az intim zóna és így visszanyerheti a magabiztosságát, nőies kisugárzását és önbizalmát.

 

 

Lelki oldal (méh süllyedés, kötőszöveti gyengeség)

A női szervek süllyedése jelentheti azt, hogy az anyaságot, a termékenységet sokkal nagyobb személyes nyomásként éled meg mint az természetes lenne. A kérdés csupán az, hogy miért?
A miért kérdése pedig feltevődik a gyakorlati kihívások miatt, amelyek az anyai feladatokkal és státusszal járnak, ugyanakkor feltevődik a lelki okok, lelki ellenállások miatt.

 

A másik, ami miatt a méh nyomás alá kerül, ha valaki nagy nyomásként éli meg az anyaságot, a magával hozott, vagy időközben kialakult ellenállásai miatt is. Pl. nyomást jelent az anyaság, amikor valaki a férfiak életét akarná élni, amikor rengeteg un. önérvényesítő, önkifejező ambíció feszül, megtermékenyítő, irányító igény van benne s éppen ezért képtelen a befogadásra, az elfogadásra, a nyugalomra, az áldozatra, alázatra, az odaadásra. Ezért nem érzi jól magát az anya szerepben (az áldott állapotban, a gyerekek gondozásában, nevelésében), mert megfosztva érzi magát az élet bizonyos számára fontosnak tartott lehetőségektől. Nyomott az anyaság gondolata miatt, mert tudat alatt, féltudatosan, vagy éppen nagyon is tudatosan megszabadulna legszívesebben tőle ezen ellenállások, más irányú ambíciók keltette feszültségek miatt. Magyarán mondva túl nehéznek találja az anyaságot az örömeihez képest.

Ugyanakkor még lehet egy ok amiért ellenállás van az emberben az anyasággal szemben, ez pedig a megváltás ellenes program, kollaborációban az árnyékénnel. Vagyis az a tudattalan öröklött beidegződés, hogy itt úgysem lesz jó, minek élni, minek küszködni, miért életet adni és nevelni (erre a világra), amikor ez itt maga a siralomhely és rossz minden úgy ahogy van. Tulajdonképpen a kötőszöveti gyengeség nem más mint ennek az megváltás ellenes programnak a fizikai következménye kivetülése. Ennek hatására ugyanis az ember hajlamos túl hamar lemondani, bizakodónak nem lenni, szétesni, következetlen lenni, kitartás hiányos lenni. Ilyenkor spirituális szinten felelőtlen, szétszórt lenni.

 

A kötő szövet, amint azt a neve is mutatja összeköti, összekapcsolja a különböző szerveket, valamint tartja azokat, meg kitölti a specifikus szervek közötti teret. Ráadásul nem csupán a szervek között van jelen, hanem a szervek szerkezetében is, ugyanezt a feladatot töltve be.
Asztrológiailag a kötőszövetet, a tartó funkciója a Szaturnusz elvéhez kapcsolja, a felelősség tudat, felelősség vállalás, következetesség princípiumához. A tartáson és összetartáson kívül, ha analogikusan a különböző szerveket az egyértelmű jelleggel és feladattal eltöltött valamely eseményeknek, feladatoknak feleltetjük meg, akkor a közöttük eltöltött idő a kötőszövet analógiája. Vagyis kapcsolatban áll azzal az idővel, amely megelőzi és követi ezeket az eseményeket, mintegy szerves egészbe, folyamatosságba kapcsolva őket. A kérdés : mit teszek akkor, amikor éppen nem teszek semmit? Mivel töltöm ezeket az időket? Hogyan töltöm ki? Miként töltöm el pl. két találkozás közötti időszakot. Milyen érzelmekkel, milyen gondolatokkal stb.?
Ugyanakkor azt is mondhatjuk, ahogy ezek a specifikus események(feladatok, találkozások, tevékenységek), mint ahogy, a jól körülhatárolt, meghatározott funkcióval rendelkező szervek bele vannak ágyazva egy folyamatosságot és tartást adó kötőszövetbe, úgy ezek a mindennapi események is bele vannak ágyazva egy személyes és folyamatos alaphangulatba, vagy mondhatom azt, alaphangoltságba, alapállásba. A lényeg, hogy amennyiben problémák vannak a folyamatos alaphangulattal, alaphangoltsággal (alapállással), akkor kezd ritkulni, gyengülni (mikroszinten mérgeződni, vagy roncsolódni a kötőszövet), amely megjelenik makroszinten is idővel, illetve amely gyenge szövetalkotásra való hajlamot örökli az ember a felmenő ági őseitől. A Neptunuszhoz tartozik ez az elv, mint éberség a Halakhoz és a XII-es ház életterületéhez is. A alaphangoltság, alaphangulatok, gyakran érzett (talán eléggé nem is tudatosított) érzelmi állapotok, átélések, az alaptónus, mely mögött tulajdonképpen a szellemi alapállás van, s amely megelőzi a hangulatot. Minden tevékenységet átsző ez, minden életterületbe beleágyazódik. Ezért nem csak az fontos mit teszünk, hanem az is milyen szellemi (érzelmi) alaphangulatban, alaphangoltsággal, hozzáállással tesszük azt. Így pl. lehet valakinek négy gyereke és mégis emlő rákot kap, ha nem tudja jókedvvel, szeretettel táplálni, s ha támadja a sorsát, neheztel miattuk, ugyanúgy mint azok, akik a gyerekvállalást elutasítják s még egy gyereket sem akarnak táplálni.
A tartás és összetartás tehát. Szaturnusz és Neptunusz elemek. Ha nincs bennünk elég szeretet felelősek sem tudunk lenni. Ugyanakkor, ha nem vagyunk kapcsolatban az egységtudattal, ha nem vesszük komolyan a tartásunkat, a lelkit, akkor a gyakorlatit is elveszítjük előbb-utóbb. Meg persze fontos az ennek szellemében megélt és vállalt spirituális felelősségvállalás.

bottom of page