top of page

Jógaterápia nőknek III. Termékenység  

Tartalom 

Lelki oldal 

Fizikai oldal 

Méregtelenítés 

Hormonok 

Vitaminok 

Gyógynövények 

Videó

Snapshot 6 (2020. 01. 24. 13-41).png

A természet az egyed fenntartását helyezi előtérbe a faj fenntartásával, ezért fontos, hogy először a leendő anya tegye magát rendbe mielőtt teherbe szeretne esni.

 

I) Lelki oldal 

  • Elcsendesedés, meditáció, tudat tisztítása

  • Párkapcsolat harmonizálása: közös rituálék kialakítása

 

Lássuk mit mond a jóga filozófia:

Mindenhol az életet felépítő tudatosság vesz minket körül. Ez a Sanatana Dharma a hinduizmusban, vagy a dharma a buddhizmusban, az örök törvény, a végső igazság, mely mindent áthat és egybefogja a világot.

Az emberi kötelezettségek elvégzése, valamint a morális és etikai törvények betartása is nem kisebb célt szolgál, mint e metafizikai valósággal való összhangba kerülést. 

Amit most a gyermekvállalási szándékkal kapcsolatban mondok, bármilyen más életcélra is igaz, amiben ki tudjuk magunkat teljesíteni, segíteni magunkat az istené válás útján. Mert ugye ez lenne az végső cél, minden cselekvésünket e felsőbb cél érdekében kellene meghoznunk, azzal egyensúlyba hozni.

Amikor így történik az az ember evolúciója Patanjali jóga szútrája szerint. Az evolúció a jóga szerint csak folyamatos krijával, vagyis tisztulással érhető el. (Lelki, testi etc.)

Amikor tiszták vagyunk akkor vagyunk képesek látni. Ameddig nem látunk tisztán, addig a hagyományokra és írásokra kell hagyatkoznunk. Ezért van szükség kulturális örökség ápolására.

Legtöbb kultúrában jelen vannak a beavatások. Az egész élet egy beavatás. Próbák és áldozathozatal által tudunk egyre magasabb tudatállapotokba kerülni. Hiába van gyerekvállalási szándékunk ha még bizonyos áldozatokat nem hoztunk meg, képességeket nem építettünk ki, vagy az élet próbáin még nem sikerült átmenni.

(Mondhatnánk, hogy másnak miért igen. Mindenkinek saját életében kell mesternek lennie, ne hasonlítgassuk magunkat máshoz. Mindenkinek más a karmája és nem is látunk bele más helyzetébe)

Áldozathozatal: A jóga filozófia azt mondja, hogy az egész világ áldozatból épül fel és ujjul meg folyamatosan. Az áldozat lehet ima, kitartóan végzett cselekvés (tapasz), adomány, virrasztás, meditáció stb. Áldozz előre a gyermekedért. Menj el önkénteskedni gyerekotthonba, vagy ismerős gyermekére vigyázni.

 

Hasonló a hasonló elv: Ahhoz, hogy valami megadasson úgy kell viselkednünk mintha már megadatott volna, hogy megmutassuk az univerzumnak, hogy készen állunk a feladatra. Járj sokat gyerekek közé, foglalkozz másnak a gyerekeivel, készülj tudatosan az anyaságra, hogy jó anya légy. Ha gyereket szeretnél, először minden gyereket szeretned, vagy legalábbis tolerálnod kell. Nézd meg, hogy az ilyen irányú tevékenység milyen érzéseket kelt benned? Tényleg ez e az utad, vagy csak megszokás, berögzültség vagy társadalmi elvárások. Tényleg ez tenne teljessé vagy csak pótcselekvés lenne.

Kitartás: Hosszú időn keresztül, minden nehézségen át, folyamatosan végzett munka vagy áldozat a tapasz. Vágyunk rengeteg van, de csak az fog manifesztálódni amihez megteremtjük a feltételeket. Mutasd meg az univerzumnak, hogy te tényleg akarod azt a gyereket és jó anya lennél a nehézségek közepette is. Teremtsd meg hozzá a feltételeket, folyamatosan tégy érte.

Meditáció: Ha valamit szeretnél, és nem éred el, végezz analízist. A hinduk úgy tartják, hogy minden tudás bennünk van, mivel mi is a mindent körülvevő tudatosság manifesztálásai vagyunk, csak le kell csendesíteni az elménket, hogy felismerjük az igazságot és azzal összhangban tudjunk cselekedni.

Ezen a világon csak az manifesztálódhat, ami ezzel a törvénnyel összhangban van. Ha nem így történik, mint sokszor, akkor annak előbb utóbb szenvedés a vége.

Ahhoz, hogy a világban ezzel a törvénnyel összhangban tudjunk cselekedni tisztánlátás kell. Csak tiszta ember tud tisztán látni. A szenvek (düh, harag, féltékenység, kapzsiság, lustaság, félelem, gőg, kishitűség, türelmetlenség) nem engednek mindet tisztán látni.

Ezt a belső munkát azért kell elvégezni, mert ha jön a baba és nem vagyunk rá teljesen felkészülve, később a problémák halmozottan jelentkeznek. Egy baba számára testünknek és lelkünknek tiszta bölcsőnek, menedéknek kell lenni.

Szenveket tisztító gyakorlatokkal (kryja), tapasszal (hosszú ideig végzett tevékenység, áldozat), meditációval és lemondással (vágytalanság, vairagyja) lehet eltüntetni. Ezt nevezi Patanjali az ember evolúciójának.

Ha elég kitartóan meditálunk, ahogy csendesedik elménk ráeszmélünk dolgokra, ok okozati tényezőkre stb. Rájövünk a gyerekvállalási szándékunk indítékaira, esetleges akadályaira stb.

Meditációt lehet végezni a paraszimpatikus idegrendszer erősítésére (sattipathana, légzésfigyelés), az elme lecsendesítésére vagy fáradság ellen (yoga nidra), összpontosítás végett (tratak), cél elérésére (sangkalpa, mantra vagy ima).

II.) Testi oldal 

Testi méregtelenítés

Az Ájurvéda úgy tartja, hogy hiába viszünk be bármilyen terméket a szervezetünkbe, nem fog használni ha a szervezet tele van méreganyagokkal.

Iktasd be a hétköznapjaidba napi, heti, havi méregtelenítő kúrákat. (Több info erről a Női jóga órákon, tanfolyamokon és oktató képzéseken)

És ne végy magadhoz semmilyen körülmények között:

  • Feldolgozott húst

  • Fehér lisztes terméket

  • Fehér cukrot

  • Minimalizáld a tej terméket a benne lévő hormonok miatt. Vagy természetes forrásból szerezd be.

 

Fogyassz minden nap smoothikat melyek gazdagok folátban és antioxidánsokban min 6 hónapig

Végy magadhoz naponta egy marék olajos magvat és figyelj az Omega 3 bevitelre

 

Ülőmunka már rövid távon negatívan befolyásolja a medence alapot (meggyengülnek, szenyeződések lerakódhatnak) és a női szerveket. Muszáj napi rendszeres mozgással kompenzálni, hogy medencealapunk erős legyen és női szerveink elég vérellátást kapjanak.

 

Hormonok

Ha a mellékvese ki van merülve, vagy épen túlhajtott állapotban, nehezebb teherbe esni. Ilyenkor a pihenés, életünk átprogramozása a legfontosabb. Az Ashwaganda és a Rosea Rhodiola segíthet a mellékvesék regenerálásában.

Az alacsony progeszteron szint is nehézséget okozhat. Használd a Yam gyökér kivonat krémeket és Yam gyökér kapszulát (A Yam gyökér kapszula rendbe teszi a hormon háztartást, amíg szeded nehezebb teherbe esni, de utána 3-5x nő az esély, ajánlott kúra 2-4 hónap) (Megbízható márkák Zein Pharma, Naturs way, Biogena, Echt Vital, óvatosan, mert sok a piacon a rossz minőségű termék)

Pajzsmirigy működési zavarai: Amennyiben nem gyulladt, érdemes év 1-2 X 1-2 hónap szelén és cink kúrát tartan, utána bió aktív jód napi használatra 3 csepp pár hónapig.

AMH (anti-Müllerian hormon): Főleg azoknál a nőknél érdemes kivizsgáltatni, akik fogamzásgátlót szedtek. Ha a hormon alacsony, szinte lehetetlen teherbe esni. 6 hónapos napi 1000 mg Q10 segítheti a regenerálódást.

 

Az NK és uNK sejtek vizsgálata: Az emelkedett NK sejtarány és/vagy a fokozott NK funkció sikertelen mesterséges megtermékenyítést, ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat.

 

Vitaminok

Folsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt  védi az örökletes anyagot, a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavar , a spina bifidával szemben). Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal már célszerű szedni.

A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

Cink: mind a hormonális, mind az immunológiai  működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel.  Mindkét  leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket  cink bevitelével kiegészíteni.

Szelén (Férfiaknak is):  nyomelem, antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhesség alatt a szelén szint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermium számot és a spermiumok mozgását is  javítja.

 

Esszenciális zsírsavak: főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prostaglandinok mennyiségét)

 

E vitamin szintén fontos antioxidáns.

 

C Vitamin antioxidáns kapacitás  révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől.

 

L-Arginin (Férfiaknak): esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékban  elegendő, de néha szükséges a bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpes fertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt) ne  vigyenek be  ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a  betegség kiújulásának veszélyét!

 

L-Karnitin szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpesz  veszélyt.

 

Gyógynövények

Ginseng, fehér fagyöngy (keringés javító, erősíti méhfalat, szabályozza hormonokat, segíti embrió megtapadását – hideg vízzel éjszakára leönteni) maca gyökér, hagymatea, barátcserje, málnalevél tea (ciklus első felében serkenti peteérést), cickafark, palástfű (segíti beágyazódást, vérellátást serkentve méhfalat építi, rendezi rendszertelen ciklust), méhpempő (fogyás és rendezi hormonokat),

 

További tápanyag megtámogatás

 Procreation for women and for men, Gal babaváró csomag, WTN babaváró készítményei

bottom of page