top of page

Női jóga a medence alap, PC izmok és női
szervek egészségéért 

Online jóga tanfolyamok még pár napig akciós 6900 Ft áron, 3 napos pénzvisszafizetési garanciával: Hormon jóga, Detox jóga, Gerincjóga 3 D testanalízissel, Klimax jóga, Kezdő jóga, Csípő, gát, medencealap regeneráció jógával 

(11 év tanítási tapasztalatával, vélemények a tanfolyamoknál) 

Női szerveink és medencealapi izmaink egészsége és a csípőben lappangó potenciál a jóga szemével

Csípönk a bölcsesség és a női energia forrása. Sok nő különböző párkapcsolati traumák, zaklatások hatására teljesen elhatárolódik a testétől, elidegenedik tőle, ami ahhoz vezet, hogy nem érzi annak jelzéseit, csak akkor amikor már akkut panaszai vannak.

Női szerveink egészségének megőrzése érdekében vagy a már kialakult betegségek kezeléséhez 3 területre kell odafigyelni a testünkben:

1) Az első a medencefenék izomzata, a pubococcygeus (PC) női izomcsoport. Ezek az izmok tartják meg helyükön a női szerveinket (méh, petefészek, hüvely) és belső szerveinket (húgyhólyag etc.). Ha nem megfelelő erősségük különböző elmozdulások, süllyedések jöhetnek létre, valamint akaratlan vizelet és székletszivárgás is felmerülhet. Gyenge medencealapi izom lehet az oka a szexuális aktus során felmerülő problémáknak esetleges fájdalmaknak.  Aggasztók a statisztikák, miszerint a 40% év feletti nőknek körülbelül a felének vannak vizelet visszatartási problémái, mégis kevés figyelmet fordítanak e terület erősítésére.

A medencealap egészségét sok tényező befolyásolja. Az izmok gyengülhetnek szülés, nehéz tárgyak folyamatos cipelése, az évek múlása, hormonok változása, étrend, légzési szokások, életvitel és a szövetek kollagén tartalmának csökkenése miatt.

Depresszióval, önértékelési problémákkal, feldolgozatlan traumákkal küszködő nők még hajlamosabbak medencealapi gyengeségre.

Kapcsolat a medencénkkel

A Nyugati életszemlélet erősen intellektuális, ami abban nyilvánul meg, hogy napunk 90%-ban csak az agyunkat használjuk, a fejünkben létezünk, minden problémára logikai gondolati megoldással válaszolva, testünket és a környezetben megnyilvánuló bölcsességet szinte teljesen figyelmen kívül hagyva. A Keleti életszemlélet ezzel szemben az emberi testben és környezetben megnyilvánuló univerzális intelligenciát helyezi előtérbe a gondolati síkkal szemben.

A jóga filozófiában a Shakti (a női energia) a gerinc tövében a medence aljában helyezkedik el összetekert kígyó formájában, mely arra vár, hogy felemelkedhessen. Ez az isteni energia, mely segít megfejteni a lét értemét és velünk született tehetségünk erőlködés nélküli kinyilatkoztatását. Ennek segítségével vagyunk termékenyek, tudunk gondoskodni másokról és megvalósítani életünk álmát. Tapasztalatom szerint egy erős idegi és tudati kapcsolat testünk alsó részével önbizalmat ad, növeli intuíciós képeségünket, és segíti kreatív energiáink kibontakozását.

Amennyiben hozzá szeretnénk férni rejtett energiáinkhoz, női bölcsességünk forrásához és női mivoltunk legbensőségesebb megéléséhez, fontos megtalálnunk és helyreállítanunk a kapcsolatot törzsünk és medencénk területével. Ehhez az első lépés a tudatosítás, a helyes földelés, a talp, a láb, a csípő és a gerinc szimmetrikus használata. Fontos, hogy minden pillanatban testünk 100%-ban létezzünk, érezzük azt, de csak a fejünkben működjünk.

Továbbá az is fontos, hogy szembe nézzünk a törzsünkben és medencénkben felhalmozódott régi bántalmakkal, elszenvedett megaláztatásokkal. Ezek az elnyomott dolgok, mely távol tartanak embertársainktól, az intimitás megélésétől, különböző emlékek hatására szégyenérzetet, félelmet hoznak elő. Blokkolják energiáinkat, amitől egyre fáradtabbnak, tehetetlenebnek és letargikusabbnak érezzük magunkat.

Azonban ha a nehéz helyzetekben is testtudatosak tudnánk maradni, olyan erő birtokában kerülhetünk, amit el sem tudunk képzelni.

A felmerülő akadályokkal egy magasabb tudatossági szinten tudunk megbirkózni elfogadással és együttérzéssel.

A problémák forrása sokszor metafizikai eredetű. Női és termékenységi problémáink jelentős részét tudatosíthatjuk, megoldhatjuk az ezen a területen elhelyezkedő csakrák mélyebb tanulmányozásával. Érdekes korreláció figyelhető meg az alsó három csakra működése és a különböző női problémák felmerülése között. (inkontinencia, fájdalmas menstruáció, húgyúti fertőzés, ciszta, endometriozis etc.) Mivel a csakrák a gerinc előtt helyezkednek el, és a gerinc minden fontosabb szervünkkel, így a női szervekkel is összeköttetésben van, így fontos a gerinc helyes tartása és mozgatása.

Az intimtorna gyakorlatok nyújthatnak némi segítséget, de az igazi javulás, a medencealap, medence és törzsizmok együttes tudatosításával és erősítésével érhető el, amely a jóga eszköztárával lehetséges.

A jóga órákon elsajátítjuk a helyes légzést, a helyes tartást, a gyökér zárat (mula bandha), az alhasi zárat (uddijana bandha) és ászanákat melyek által egyszerre tudatosíthatjuk és erősíthetjük e területeket.

Női jóga a termékenységért
A csípő egészsége női jógával
Női jógával a termékenységért
Medencei szervek egészsége női jógával

2) A második terület a  medence területe, vagyis a farizmok antagonista párjukkal a nagy horpaszizommal és csípőizommal valamint a SI ízülettel  és a szeméremcsont ízülettel.

Például ha a farizmokat folyamatos stressz hatására összehúzva tartjuk, a vérhiány miatt különböző ciszták alakulhatnak ki. A combok kifelé fordulhatnak, ami a SI ízület torlódásához vezet, derék fájdalmat, valamint helytelen ágyéki tartást okozva.

A csípő horpaszizmoknak is felbecsülhetetlen a szerepe, melyről a Pszoász a lélek izma című cikkben olvashatok többet.

Fontos, hogy a medence területe összhangban dolgozzon a medencealapi izmokkal valamint a törzsizmokkal. De talán ennél is fontosabb, hogy megtanuljuk helyesen használni az alsó végtagjainkat, hogy azok képesek legyenek támogatni a medencét és elnyelni a kilengéseket, nem továbbítani felfelé.

Tapasztalatom szerint az erős medence által sokkal magabiztosabbá válik a fellépésünk és immunisabbak leszünk a kívülről érkező, számunkra kellemetlen energiákkal szemben.

Gyenge medencével sokkal nehezebben tudunk érdemben választ adni a felmerülő kihívásokra, meggyengülnek a szerveket tartó belső szövetek, menstruációs fájdalmaink felerősödhetnek, nő a folyamatos derékfájdalom esélye, és a nem megfelelő vérellátás miatt felhalmozódott salakanyagok különböző női betegségek kialakulásához vezethetnek.

A jóga órákon kiemelt figyelmet szánunk a csípő horpasz izmok és a farizmok megfelelő erejének és rugalmasságának kialakítására, valamint a csípő egyenes arányban történő nyújtására és erősítésére. Sajnos a legtöbb jóga órán csak a nyújtásra koncentrálnak, amit hibának tartok, mert instabilitáshoz és túlnyúlt szalagokhoz vezethet! Megtanuljuk alkalmazni a mula és udijjana bandát, mely elengedhetetlen a csípő egészségéhez.Tanulunk csípő relaxációs és tudatosító technikákat, mivel a nők ezen a területen raktározzák el a nap során felhalmozódott feszültséget, őket ért támadásokat.

3) A harmadik terület a core izomzata, vagyis a haránt hasizom és a sokbahasadt izom.

Ezen izmok együttes működése stabilizálja a gerincet, helyén tartja a belső szerveket és pozícionálja a csípőt. A haránt hasizom tartja helyükön a belső szerveket és támogatja az optimális hasüregi nyomást, amely szükséges a belső szervek működéséhez és a salakanyagok kiürítéséhez a szervezetből.

Helytelen tartás által kialakult vagy menstruáció időszakában felmerülő alsó háti fájdalmat is lehet csökkenteni vagy elmulasztani ezen izmok helyes használatával.

Az Udijana bandha (hasi energetikai zár) segítségével is stabilan tarthatjuk ezt a területet.

A legtöbb embernek gyenge ez a terület és a végtagok izmaival próbálják ezt kompenzálni. Amikor az ászanákban remegünk, valószínűleg a gyenge vagy nem aktívált core izmoknak tudható be.

Jóga óráimon erre a területre is nagy hangsúlyt helyezünk. Megtanuljuk helyesen és folyamatosan alkalmazni a bandhákat, így járásunk könnyű és magabiztossá válik, valamint megtanuljuk a core-ból indítani a mozdulatokat így sokkal energiatakarékosabbá válik napi mozgásunk. Ezáltal javul az emésztés, és a letargia. Az óra jelentős részében végzünk core és a mélyizmokat igénybe vevő gyakorlatokat, melyeknek megtanuljuk helyes precíz kivitelezését (egyensúlyozás, álló gyakorlatok, hátra hajlások, kéztámaszok etc.)

A precíz pontos női gyakorlás cikkemben gyakorlati információkat olvashatok a hatékony gyakorláshoz és ezek hétköznapi életben való felhasználásához.

Core izmok erősítése jógával
bottom of page