top of page

Jógával az egészséges hormonokért 

Hormon jóga

(Az érzelmek és az idegrendszer hatása alatt áll)

 Hormon jóga tanfolyam

Csípő, gát, medencealap korrekció jógával és a Női hormon jóga programmal rendben tudod tartani női tested, hormonjaid és sok sok hasznos, hatékony kevésbé ismert információt kapsz női testi lelki egészséged gondozásához. Egy tanfolyam 6.900 ft, mindkét tanfolyam 10.900 Ft kedvezményes áron. 

(11 év tanítási tapasztalatával, vélemények a tanfolyamoknál) 

"Amikor a hormonjaid boldogok a tested azt mondja: Namasté"

A hormonrendszer a test hírközlő hálózata. Ők határozzák meg hozzáállásodat, érzületedet az élet helyzeteihez. Ők mondják meg testednek mikor rugaszkodjon el és milyen magasra ugorjon.  Az általuk létrejövő kémiai folyamatok határozzák meg, hogy mikor van rossz kedved és mikor vagy vidám.

Célzott gyakorlatokkal szabályozni tudjunk hormonrendszerünket. A jóga eszköztárában minden mirigyre találunk gyakorlatokat, és olyan gyakorlatokat is, amelyek a hormonháztartást egészében szabályozzák.

A helyes gyakorlással rendszeressebé tehetjük ciklusunkat, növelhetjük termékenységünket, csökkenthetjük hangulat ingadozásainkat, megtarthatjuk szépségünket, üde kinézetünket, fokozhatjuk a különböző mirigyek működését.

 A hormonjaid teremtik meg az összhangot a belső és a külső világod között. A hormonok arra reagálnak, amit gondolsz és amit a szíved érez.

Vannak nők akik az élet dolgait viszonylagos nyugalommal, higgadtsággal tudják kezelni, nagyobb érzelmi kilengések nélkül. Nekik a hormonjaik is viszonylag rendben vannak.

Azonban vannak nők, akik minden pici felmerülő eseményen rágódnak heves érzelmi viharok kiséretében. Az ilyen személyiségű hölgyeknek a hormonjaik is hamarabb felborulnak.

Figyeld gondolataidat és érzelmeidet, mint egy őrző angyal. Fegyelem és jelenlét szükséges ahhoz, hogy ne enged hogy az élet dolgai kibillentsenek az egyensúlyodból.

Ha mégis így történt, szánj magadra időt, hogy elmélyedéssel, elengedéssel, koncentrációd fejlesztésével és az elfogadás, szeretett gyakorlásával megőrizd nyugalmad és ne engedd, hogy kibillenj középpontodból.

Ha nőként, erős energiákkal nyilvánulsz meg a világban, ne csodálkozz ha hormonjaid elkezdenek felborulni.

Női minőségek: nyugalom, elégedettség, erkölcsiség, lágyság, befogadás, elfogadás, tolerancia, jámborság, megfigyelés, figyelem, együttérzés, empátia, szolgálat, áldozat (jó értelemben, nem önfeláldozás, nem szolgaság)  – hogy ellensúlyozzuk azt a lángoló világot, ami létezik. Férfi nő és női energia nélkül veszélyes. Szüksége van a világnak a női minőségre.

Mai világ legnagyobb problémája férfi női energiák felborulása.

Hormon jóga Budapesten
Hormon jóga Budapesten

Mi okozhatja a hormonháztartás felborulását?​​

Röviden az életvezetés (hosszú ideig fennálló stressz és tápanyag hiány)

 • Például ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve, multi taskalünk a mellékvesék kifáradnak, ami a többi mirigyre is kihat. Így a többi hormon sem tud megfelelően termelődni a petefészekben és a pajzsmirigyben.

 • Amikor folyamatosan feladod magad, megalkuszol, érzelmi feszültséggel küzdesz, traumáktól szenvedsz a hormonjaid kibillenek az egyensúlyból.

 • A LEGTÖBB HORMONÁLIS PROBLÉMÁT A HOSSZÚ IDEIG FENNÁLLÓ TÁPANYAGHIÁNYOS ÉTKEZÉS OKOZZA.

 • Nehézfém telítettség. A nehéz fémek szeretnek megtelepedni a mirigyekben, mivel ezeknek a szerveknek nagy ásványanyag mennyiségre van szükségük a működéshez. Ha hiányoznak, a helyükre bemennek a nehézfémek és megbénítják a működésüket. Általában ilyenkor a páciensnek súlyos ásványianyag hiánya van.

 • Túlagyalás, túl sok intellektus, nincs egyensúlyban a test és elme edzése.

 • Ha cukor és szénhidrát dúsan étkezünk a hasnyálmirigy egy idő után nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni a cukor feldolgozásához.  Fontos, hogy úgy étkezünk, hogy a bevitt tápanyagok támogassák a hormonrendszerünk működését.

 • Ha ételünkben, környezetünkben, a levegőben amit belélegzünk és a vízben amit megiszunk sok a szennyeződés, az a hormonrendszer elváltozásaihoz vezethet.  Amíg immun rendszerünk erős, addig a bennünk lévő méreganyagok nem tudnak bennünk sok kért tenni, ahogy legyengül (pl. Epstein bar vírus) a vírusok elkezdik megtámadni szerveinket (máj, vese) és hormon termelő mirigyeket (pajzsmirigy, méh, petefészek stb.)

 • Mikor mozgás szegény az életmódunk, akkor sem tudnak a salakanyagok kiválasztódni a nyirokrendszerből.

 

Xenoösztrogén: Vegyiáruk, élelmiszerek (hús, tej, tojás), tartósítószerek, kozmetikumok, ásványvizes palack, ruházat stb. – 300-400 X terheltség – bezavarnak szervezetbe, úgy tűnik mintha sok ösztrogén lenne, de nem lesznek meg ösztrogén jótékony hatásai (érvédő, csontvédő stb.). csak rossz hatások (hormon probléma, kötőszöveti gyengeség, bőrproblémák, elhízás, érzelmi stressz)

Próbáld meg minél kevesebb terheltségnek kitenni testet

Sok zöldlevelest enni – indol 3 karbiol (táplálékkiegészítő WTN)

Lenmag őrölve (sok vízzel) – megakadályozzák xenoösztrogénnek hatását, ösztrogén receptor gátló, csökkenti ösztrogén túlsúlyt (daganatoknál is, pl. emlőrák)

 

 • Depresszió, krónikus fáradtság, letargia, érzelmi stressz

 • Vírus és baktérium fertőzés (Ebstein bar, Cytomegalo vírus, HPV1,2)

 • Belek rendbetétele

 • Nehézfém terheltség, méreganyagok lerakódása

 • Ásvány, vitamin és tápanyaghiány

 • Hormonproblémák (Mellékvese kimerültség, ösztrogén dominancia, pajzsmirgy problémák)

 • Baktériumok, féreganyagok a bélrendszerben

 • Vérszegénység, cöliakia, felszívódási zavarok

 

 Leggyakoribb problémák

Kortizol magas: Ha a kortizol szint magas, a többi hormon termelése csökken. Általában az ovuláció is elmarad. Folyamatos stressz hatásra a Rhodiola Rosea segíthet. (200 – 300 mg, erős stressz hatás alatt fel lehet vinni 600 mg ig)

Kortizol alacsony: Mellékvese kifáradás. Reggeli kortizol szintnek 500 – 600 körül kell lennie normális értéknek. 200 körül már komoly kimerültség. Hosszú időn keresztül magas kortizol eredménye. Olyan mikor egy autózni szeretnénk üres tankkal. (Ashwaganda hosszú távon min. 6 hónap – 1 év)

 

Alacsony progeszteron: Meddőség, éjszakai izzadás, álmatlanság, rendszertelen menszesz, nincs ovuláció (Yam gyökér krém vagy tabletta. Ha prolactin magas barát cserje, minden más esetben yam gyökér)

 

Magas ösztrogén: Mellkasi irritáció, ciszták, endometriozis

Alacsony ösztrogén: Libidó és hangulatesés. Hüvely száradás, ízületi merevség

 

Magas tesztoszteron: erős szőrzet, mély hang, meddőség, kiütések

 

Alacsony pajzsmirigy: kimerültség, túlsúly, székrekedés, lassúbb reflex, Alzheimer

 

FSH magas: Petefészek elkezdett kimerülni

 

Anti Müller Hormon: ha alacsony érték, nagyon nehéz teherbe esni (Q10 napi 600 – 1000 mg 6 hónap 1 éven keresztül)

Hormon vizsgálatot egy cikluson belül a 3, 14 és 21 napon érdemes végeztetni, hogy az orvosnak pontos információkat adjunk. Fontos hogy egy cikluson belül készüljön mindhárom lelet.

Mitől kerülnek egyensúlyba a hormonjaink:

 • éghajlat változás, pihenés,

 • ásványi anyag és vitamin pótlás

 • meditáció, jóga, masszázs,

 • természet közeliség, szabad levegő, napfény

 • helyes légzés

 • mozgás

 • elme korlátozása, jelenben élés

 • méregtelenítés (máj, vese, mellékvese, nehézfém, belek)

 • megfelelő alvás, napi rutin,

 

Hormontermelő szerveink

Agyalapi mirigy

Ő az irányító, vezérlő szerv, minden mirigyre hatással van.

Előfordulhatnak jó indulatú daganatok benne, megnagyobbodás, ilyenkor elkezdi nyomni a szemideget, látás zavarokat okozva. Ilyenkor műteni kell.

Oxitocin és az ADH az agyalapi mirigy hátsó lebenyében tárolódik, a hipotalamusz termeli.

Oxitocin érintésnél, ölelésnél, szülésnél, masszírozásnál szabadul fel. Szülés után az oxitocin regenerálja a méhet. A tej kilövellésnél is oxitocin termelődik, így ha a kismama szoptat, hamarabb regenerálódik a méhe.

 

Mellékvese

Stressz hormonokat termel. Az akut stressz hormonja az adrenalin, a tartós stressz hormon a kortizol. Ha bármilyen stresszben van a szervezet, blokkolják az oxitocin termelődését. Fontos az érintés, az ölelés, a masszázs, a relaxáció a stressz kezelésében. Ha a kortizol folyamatosan túltermelődik, gátolja a többi hormon termelését. A kortizol alapja a koleszterin, így azok a betegek, akik folyamatosan félnek, stresszhelyzetben élnek, magasabb lesz a koleszterin szintjük is. Ilyenkor nem a koleszterint kell csökkenteni, hanem a hormonokat helyre tenni, regenerálódni.

Mindkét hormon vércukor emelő hatású. Folyamatos magas vércukor egyenes út a daganatokhoz, gyulladásokhoz, IR-hez és szív és érrendszeri problémákhoz.

Amikor folyamatosan magas a kortizol színt, a túlélési ösztön fontosabb mint a párzásiösztön, ezért libidó és nemzőképesség is rohamosan romlik.

Ilyenkor testünk eldefomálódik, zsír jelenik meg nem normális területeken, és elkezdődik az izomok rohamos csökkenése, valamint a vízháztartás is felborul, ami vízesedéshez vezet. Az immunrendszer is gátolva lesz.

A mellékvesét segítik az úgynevezett adaptogén gyógynövények. Az Ashwaganda (WTN, Planet Bió és Gal termékek) akkor jó, ha kifáradt a mellékvese, a Rodhiola Rosa akkor jó amikor nagyon magas a kortizol szintje, nagyon nagy a stressz, a külső nyomás.

Napi fél liter zeller szár préselve is nagyon jó a mellékvesének és a nehézfémek kivezetésére. Férfiaknak is kitűnő.

A mellékvese kimerültségét még gyógyító étrendkiegészítők bazsalikom, halolaj, magnézium, B5, B12, C, D3, cink.

 

Pajzsmirigy

TSH hormont termeli. Pajzsmirigy hormon termelését segíti. Minden anyagcserével kapcsolatos testi működéssel kapcsolatban van.

Lelkileg nagyon fontos a támogató családi légkör.

Mivel Magyarországon jódhiányos a környezet, amennyiben a pajzsmirigy nincs gyulladásban, fontos a Jód pótlása. Nemcsak a pajzsmirigynek, de a melleknek, a petefészeknek, a méhnek,  a prosztatának is szüksége van a jódra. (Könyv: A gyógyító jód) A jód készítmények közül ajánlom a Bioaktív kék jódot, mely a Visegrádi utcában szerezhető be. Gyerekek is fogyaszthatják. Átlag adagja 3 csepp felnőtteknek. A jódhiány lehet oka meddőségnek, vagy daganatnak is. Az aktív jódpótlás előtt mindenképp szükséges tartani 1 hónap cink és szelén pótlást, hogy a jód a testben át tudjon alakulni aktív formába.

A szelénre a pajzsmirigynek és a heréknek van a legnagyobb szüksége. Ha elégtelen mennyisége a testben férfiaknál lehet meddőség oka.

A tyrozint is érdemes időszakosan pótolni természetes uton, ha hajlamosak vagyunk pajzsmirigy problémákra.

T3 T4 szintje a mellékvesék állapotától függ, jó mellékvesét rendbe tenni.

Ha a pajzsmiriggyel gond van érdemes nemcsak a TSH, hanem a T3, T4, rT3 és az Anti TPO is kivizsgáltatni.

Pajzsmirigy problémáknál glutén intolerancia és Epstein bar vírus kivizsgálása, 2 fő okozója lehet problémáknak, valamint az Adena vírus. 

Mai természetgyógyászat azt mondja, hogy nyugodtan fogyassz keresztes virágúakat, csak ne nyersen, hőkezelve.  Indol 3 karbinol miatt, mert megkötik pajzsmirigy működését gátló mérgeket.

A homeopátiák közül a Jodum C5 nagyon jól harmonizálja a pajzsmirigyet akár alul akár túlműködés van.

Ha folyamatosan 36 fok alatt van a testhőmérséklet, akkor ásványianyag hiányra utal, ha 35,5 alatt, az már biztos erős pajzsmirigy alul működés. (vas, jód, szelén, cink, C-vitamin, B komplex, B12 500 mg 3 hó, antioxidáns, E vitamin, D vitamin)

Fluór, Klór, Bróm a pajzsmirigy ellensége.

 

Petefészek:

Ösztrogén, progeszteron, anti müller hormon

A tartós stressz következtében csökken a progeszteron szint, mely ösztrogén dominanciához vezethet, mely vizesedéssel, elhízással, gyenge kötőszövetekkel, érzelmi kitörésekkel és női szervi elváltozásokkal járhat.

A progeszteron természetes úton való növelésére a B komplexet és Yam gyökér kapszulát ajánlanék. Sajnos a táplálék kiegészítők legtöbbje megbízhatatlan.

A yam gyökér bőrön át jobban felszívódik, erre a Womens krémet ajánlom.

Álljon itt pár márka, melyet tanfolyamosaim és egy táplálék kiegészítő szakértő ajánlott:

http://www.szuperalak.hu/termekek/valtozokor_menopauza/yam_gyoker_kapszula.html

http://www.vitalplanet.eu/Wild_yam_root_425mg_100db

https://www.biogena.com/en/products/product.yam-balance.html

https://echt-vital.de/mexican-wild-yam/

Ez a táplálék kiegészítő kimondottan ajánlott a legtöbb nőgyógyászati betegségre, menopauza idején és ösztrogén dominanciás tünetekre.

Anti müller hormon: A petefészek kapacitását mutatja, hogy mennyire stimulálható a petefészek. Terhesség előtt fontos megnézni, hogy mekkora az értéke, mert ha nem stimulálható, nem lehet teherbe esni. A fogamzás gátlók lenullázák a hormont. A hormon 5 évvel a menopauza előtt lenullázódik, így jelzi a menopauza közeledtét. Amivel fel lehet támasztani a hormont a koenzim q 10, 1000 mg tartósan naponta 3-6 hónapig. Magnéziummal együtt kell szedni, hogy az ATP aktív legyen.

 

Mellproblémák:

Általában alacsony progeszteron okozza. Mellcisztára yam gyökér kapszulát ajánlanak, Ligetszépe olaj 1000 mg, vagy Premens (barátcserje) 2x1 800 mg. Valamint 400 mg E vitamint és 3000 NE D vitamint.

Nagyon fontos a rendszeres jód pótlás a melleknek, csakúgy mint a pajzsmirigynek és a petefészeknek. (Bioaktív kék jód, napi 3-5 csepp)

Az összes fordított tartás jó hatással van a mellre valamint a rendszeres masszázs.

 

 

Általában a hormonális problémák halmozottan szoktak jelentkezni a krónikus stressz, a méreganyag telitettség és a tartós tápanyaghiány miatt.

A modern nők nagy százalékánál alacsony a kortizol szint (400 alatt, mellékvese kimerültség), magas a TSH szint (2 fölötti), alacsony a progeszteron szint és a máj és a vesék méreganyagokkal terheltek.

Ilyenkor házilag a progeszteront yam gyökér krémmel és tablettával tudjuk pótolni (3-6 hónap), a mellékvesét Ashwagandával tudjuk megtámogatni és a pajzsmirigyet a szelénnel, cinkkel, magnéziummal, valamint jóddal kezeljük.

llyen esetben elég erős tünetek szoktak jelentkezni mint a vízvisszatartás, falánkság rohamok, PMS tünetek, menstruációs görcsök.

 

Hormon szabályozó étkezés

Közhely mégis nagyon fontos arról beszélni, hogy mennyire fontos a helyes étkezés mely fenntartja a hormon háztartás egyensúlyát.

Sok nő 30 után nem tudja, hogy hirtelen mitől vizesedik és nő meg testének térfogata, még amellett is, hogy figyel magára.

A stressz mellett a hormon kezelt és állati fehérjében gazdag étrendet lehet okolni ezen tünetekért és a legtöbb női szervi betegségéért, menstruációs panaszért. A növekedési hormon (GH) mely szinte minden állati eredetű ételben megtalálható, táp talajt biztosít a vírusoknak, női szervi megbetegedéseknek és a daganatoknak.

A feldolgozott húsok (szalámik, sonkák, virslik) mind tele vannak hormonokkal és emellett olyan anyagokkal melyek gyulladást okoznak a belekben, melyek átterjednek a női szervekre.

A tej termékek nyálkásítanak, hormon kezeltek és segítik az anabolizmust, vagyis a test építő folyamatait, amire 30 éves kor után egészséges női szervezetnek nincs szüksége. A test fehérje mennyiségét bőségesen lehet pótolni a növényi étrenddel.

A hormon háztartás egészséges működéséhez elengedhetetlen az Omega 3 típusú esszenciális zsírsavak megfelelő mennyisége. Omega 6 zsírsavakat túlfogyasztunk, Omega 3 -at viszont alig alig.

Ha nincs elegendő Omega 3 a szervezetben, a hormonális rendszerek működése kevésbé hatékony. Ez hozzájárulhat a depresszióhoz, a bipoláris zavarhoz, a skizofréniához, az inzulin rezisztenciához, és csökkenti a tanulási képességet is.

A „The European Journal of Clinical Investigation” című folyóiratban publikált tanulmány összefoglalja, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés szorosan összefügg a figyelmi és pszichológiai funkciókkal, különösen azokkal, amelyekben komplex kortikális (agykérgi) folyamatok vesznek részt. A kutatásban részt vevő emberek boldogabbak voltak, és fokozott funkcionális aktivitásról számoltak be.

Az Omega 3 természetes forrásai a halolaj, a mák, a lenmag, a dió, fejes saláta, a spenót, a fekete áfonya és a mogyoró.

Kutatások bizonyítják, hogy ez az omega-3 típus rákmegelőző hatású, valamint jó hatással van a gyulladásos bélbetegség, a lupusz és a reumás ízületi gyulladás tüneteinek megelőzésére, illetve kezelésére.

 

A bolti kenyér és a finomított termékek is olyan adalék anyagokat tartalmaznak, mely károsan hat a hormon és emésztő rendszerre.

Otthon egyszerűen és gyorsan készíthető fenti magokból és finomítatlan gabonából kenyér, mellyel fedezni tudjuk napi omega 3 és rost bevitelünket.

Legyen a táplálék a gyógyszered és ne a gyógyszer és a táplálék kiegészítők a gyógyszered.

 

 

Hormonháztartás egyensúlyát segítő tápanyagok:

• Napi 5-6 szem dió, vagy 1-2 evőkanál őrölt lenmag (pajzsmirigyre főleg)

• Szelén és cink, galaj tea, spirulina, chorella pajzsmirigyre

• Jód pótlás (Bioaktív kék jód 2-3 csepp) (zsázsa csíra pajzsmirigyre)

• Lucerna csíra (elvezeti extra vizet), és más csírák

• Szurok tea, cickafark tea, palástfű tea

• Poloskavész gyökér kivonat

• Yam gyökér (Fontos, hogy minőségi legyen)

• Bharát cserje (csak ha prolaktin magas, más esetekben yam inkább)

• WTN vagy women’s cream (progeszteron krém)

• Royal Jelly

• Méhpempő, propolisz, virágpor

• Ca + Mg (C vitaminnal)

• Kék szőlő, répa (progeszteron)

 

Hormon rendszer ellenségei

Tartós stressz és kortizol túltermelés: A hormonok és női szerveink legnagyobb ellensége. Pár év alatt maradandó károkat képes okozni a női testben. Először a kortizol megemelkedik és emiatt a többi hormon nem tud megfelelően termelődni (progeszteron, pajzsmirigy), majd kimerül és ilyenkor jön a krónikus fáradtság, végkimerülés, ingerlékenység és idegösszeomlás. Olyan mint amikor egy autót üres tankkal akarunk vezetni.

Ilyen esetekben sokszor elmarad az ovuláció, és teherbe esni is nehezebb.

Ha a szervezet folyamatosan a kortizol hatása alatt áll, tendenciát mutat a zsírfelhalmozásra, ami kapcsolatban áll a kortizol működési mechanizmusával: hiszen a kortizol növeli az étvágyat és védelmet biztosít a vészhelyzetekben (energia hiányában).

A krónikus stressz következtében a kortizol hormon szintje tartósan magas lesz, ami komoly problémákat okoz:

 1. gyengült szellemi teljesítmény

 2. csökkenő pajzsmirigy tevékenység

 3. vércukorszint ingadozások

 4. csökkenő csontsűrűség

 5. csökkenő izomtömeg

 6. magasabb vérnyomás

 7. rosszabbul működő immunrendszer, gyulladásos folyamatok a testben

 8. növekvő mértékű hasi elhízás

 

Ha stresszhelyzet után nem tudunk megnyugodni, ellazulni, akkor egészségünk látja kárát. Éppen emiatt fontos a stressz oldása, kezelése.

Mindenkinek vannak nehezebb napjai, amikor minden egyszerre zúdul a fejünkre. Ilyenkor nincs mese a dolgoknak a végére kell érni. De legalább a szabad időnket töltsük passzív pihenéssel, elcsendesedéssel, az érzék szervek pihenésével. Mert ha ilyenkor még a szabad időnket is tele szervezzük, a szervezet és az idegrendszer nem lesz képes regenerálódásra.

 

Progeszteron

A tartós stressz következtében csökken a progeszteron szint, mely ösztrogén dominanciához vezethet, mely vizesedéssel, elhízással, gyenge kötőszövetekkel, érzelmi kitörésekkel és női szervi elváltozásokkal járhat.

A progeszteron természetes úton való növelésére a B komplexet és Yam gyökér kapszulát ajánlanék. Sajnos a táplálék kiegészítők legtöbbje megbízhatatlan.

Álljon itt pár márka, melyet tanfolyamosaim és egy táplálék kiegészítő szakértő ajánlott:

https://www.zeinpharma.de/en/wild-yams-plus-500-mg-120-capsules

http://www.vitalplanet.eu/Wild_yam_root_425mg_100db

https://www.biogena.com/en/products/product.yam-balance.html

https://echt-vital.de/mexican-wild-yam/

 

A Wise Tree Naturals és GAL termékeit is jó szívvel ajánlom.

Bármilyen táplálék kiegészítőről legyen szó, megbízhatóbb, ha rendelkezik a GMP certifikációval (Good manufacturing practices)

 

Életvezetési tanácsok

STOP ÉTELEK: Fehér cukor, fehér liszt és feldolgozott hústermék ülő munkával párosítva, pár hónap alatt képes gyulladásokat okozni női szervekben és felborítani a hormon háztartást. Az endometriózis és az ösztrogén dominanciával kapcsolatos betegségek fő okai.

A multi taskingnek és a rendszertelen életnek, vagyis a napi rutin hiányának rendkívül öregítő hatása van a szervezetre. Ilyen helyzetben emberileg és szakmailag is nehéz fejlődni. A rendszeres, kielégítő alvás és a fegyelmezett napi rutin elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz.

Prioritás felállítása, élettér és tevékenységek megtisztítása:

Havas Béla mondása: A bölcsesség alapja a tudatosan megtisztított élet.

Vedd sorra napi tevékenységeidet, hobbijaidat, a szükségest ami hasznos, energiát örömöt ad tartsd meg, a többit vond ki életedből.

A mai modern élet úgy van kialakítva, hogy nap mint ezernyi impulzussal, új dologgal és reklámmal találkozunk. Érzékszerveink folyamatosan túl vannak erőltetve, elménk túlpörög.

Sokszor mi sem tudjuk mi az amit igazán akarunk, mi az ami boldoggá tesz minket csak tele szervezzük életünket, mert akkor úgy érezzük fontosak vagyunk.

A túlhasznált érzékszervek, a mindig nagyobb érzékinger keresése vezetnek a kilengésekhez, túlzásokhoz és a szervezet idő előtti öregedéséhez.

​Xenoösztrogén: Mesterséges hormonok, melyek megtalálhatóak a vízben, a ruhában, az ételben, a vegyszerekben, de kerülnünk kell, mert károsan hatnak a szervezetre. Állítólag átlag ember 3-400 X al jobban terhelt ezekkel az anyagokkal mint a természetes. Ezért fontos, h a természetes vegyszereket, ételeket, ruhákat részesítsük előnyben, szűrjük a vizet, amit megiszunk.

Ha telítődik a testben, az ösztrogén dominancia alakul ki, mely számos női betegség okozója.

Indol 3 karbinol hatékonyan veszi fel velük a hatást mely megtalálható keresztes virágú növények és zöld levelűekben, valamint táplálék kiegészítőként is szedhető (WTN, Gal)  A pajzsmirigynek nem ártanak, sőt használnak a keresztes virágúak a legújabb kitatások szerint.

Őrölt lenmag: Ösztrogén receptor blokkoló, emlőráknál is használják.

Progeszteron krém vagy tabletta: Fontos nem túladagolni 2-4 pumpa belső kar, alhas, belső comb, csukló belseje ahol a bőr vékony.

Hormon jóga Baudapesten
bottom of page