Jógával az egészséges hormonokért 

"Amikor a hormonjaid boldogok a tested azt mondja: Namasté"

A hormonrendszer a test hírközlő hálózata. Ők határozzák meg hozzáállásodat, érzületedet az élet helyzeteihez. Ők mondják meg testednek mikor rugaszkodjon el és milyen magasra ugorjon.  Az általuk létrejövő kémiai folyamatok határozzák meg, hogy mikor van rossz kedved és mikor vagy vidám.

Célzott gyakorlatokkal szabályozni tudjunk hormonrendszerünket. A jóga eszköztárában minden mirigyre találunk gyakorlatokat, és olyan gyakorlatokat is, amelyek a hormonháztartást egészében szabályozzák.

A helyes gyakorlással rendszeressebé tehetjük ciklusunkat, növelhetjük termékenységünket, csökkenthetjük hangulat ingadozásainkat, megtarthatjuk szépségünket, üde kinézetünket, fokozhatjuk a különböző mirigyek működését.

Mi okozhatja a hormonháztartás felborulását?

Röviden az életvezetés. Például ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve a mellékvesék kifáradnak, ami a többi mirigyre is kihat. Ha cukor és szénhidrát dúsan étkezünk a hasnyálmirigy egy idő után nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni a cukor feldolgozásához.  Fontos, hogy úgy étkezünk, hogy a bevitt tápanyagok támogassák a hormonrendszerünk működését. Ha ételünkben, környezetünkben, a levegőben amit belélegzünk és a vízben amit megiszunk sok a szennyeződés, az a hormonrendszer elváltozásaihoz vezethet.  Mikor mozgás szegény az életmódunk, akkor sem tudnak a salakanyagok kiválasztódni a nyirokrendszerből.

Jóga technikák az egészséges hormonokért

Nőknél a hormonháztartás szabályozásában fontos szerepe van a belső karoknak, a belső comboknak és az alsó has erősítésének, így ezekre a területekre is különös figyelmet kell fordítani a jóga órákon.

Számos statikus és dinamikus gyakorlat létezik, melyekkel felváltva nyújtjuk majd összenyomjuk a mirigyek területét, vagy nyomást helyezünk rájuk, így stimulálva azokat.

Hormon jóga Budapesten

Egész órán, sőt egész nap is végezhetjük az Ujjayi légzést, mely stresszoldóan hat, ezen felül segít a belső hőt fenntartani, méregtelenít és a pajzsmirigyet is szabályozza.

Számos mudrával serkentjük az agyalapi és tobozmirigy működését (chin, djána), melyeket vagy az óra eleji rá hangolódásra, vagy az óra végi meditációba beépíthetünk.

AGYALAPI MIRIGY

Az összes olyan gyakorlat ahol a fej lejjebb kerül mint a szív stimulálja az agyalapi mirigyet. Ilyen például a parsvottanasana, prasarita padottasana, a fejenállás és a gyertyaállás. A fejenállás, melyet az ászanák királyának is szoktak nevezni különösen stimulálja e mirigyet, mivel egy friss vérzuhataggal átmossa az agyat.

Ezenfelül, az egyensúlyozások is harmonizálóan hatnak e mirigyre (Vrksasana, Uttita Hasta Padangusthasana).

PAJZSMIRIGY és MELLÉKPAJZSMIRIGY

Érdemes magunkat megfigyelni napi tevékenységeink közben (járás, futás, erőkifejtés). Amikor tudatlanok vagyunk vagy testünk gyönge a megkövetelt erőkifejtéshez, a nyakat feszítve, nyakból próbáljuk megoldani a feladatot. Ha ez a szokásunk az előbb utóbb nyak környéki betegségekhez vezet. Ezért is kell erősíteni és tudatosítani a törzsi izmokat és a mozdulatokat onnan indítani.

A nyak számítógépezés vagy munka közbeni folyamatos előre hajlásáról és ennek kapcsán kialakuló nyaki gerincproblémákról sok szó esik jógaórán, de a TV-zés vagy beszélgetés közbeni nyak hátra hajlásáról, vagy akár alvás közben is a nyak hatra hajlásáról és nyak hátsó részén kialakuló merevségről már sokkal kevesebb szó esik. Pedig ez hosszú távon elzárja a vér útját a fejbe és mivel a pajzsmirigy folyamatos feszített állapotba kerül vele, annak működését is akadályozza. Figyeljük meg magunkat alvás előtt, hogy nem e tartjuk a vállakat nyakunkhoz húzva, valamint a nyak hátsó részét mereven és összehúzva. Ilyen kor toljuk le a vállakat, nyújtsuk meg a nyak hátsó részét és az állat közelítsük a szegycsonthoz kicsit. Így nem csak az elalvást fogjuk könnyíteni, de maga az alvás is sokkal pihentetőbbé válik.

Számos jótékony hatások mellett a pajzsmirigy szabályozására is kiváló az Brahmari és az Ujjayi légzés. A Brahmari légzés által keletkezett rezgésekkel stimuláljuk a pajzsmirigyet és az egész torok területét. A rezgések néhány perc után nyugtatóan hatnak, mivel a paraszimpatikus idegrendszert aktiválják. Az Ujjayi légzés a torok környékére van tisztító, frissítő hatással, és a pajzsmirigy szabályozása mellett, más ezen a területen előforduló problémákat is kezeli.

Általánoságban minden olyan gyakorlat amely nyújtja a nyakat, a pajzsmirigy túlműködését szabályozza, és az olyan ászanákkal melyek összeszorítják azt, az állat a szegycsonthoz közelítve az alul működés kezelésében segítenek.

A nyúlpóz (sasankasana), ekepóz (halasana), gyertyapóz (sarvangasana) pajzsmirigy alulműködés kezelésében hatékony, a hal (matsyasana), teve (ustrasana) a túlműködést mérsékeli. 

Az egészséges pajzsmirigyek megőrzéséhez mindegyik ászanához végezhetünk egy ellenkező hatású ászanát. (sarvangasana – matsyasana) (ustrasana – sasankasana)

Hormon jóga Budapesten
Hormon jóga Baudapesten

CSECSEMŐMIRIGY

Az összes olyan póz jó rá ami az agyalapi és toboz mirigyet is stimulálja. Ezeken kívül a mirigy tudatos ütögetése is segíti az immunrendszer erősítését, főleg téli időszakban.

 

HASNYÁLMIRIGY

A Janu Sirsasana, A Pachimottanasana csökkenti a vércukor szintet, valamint fokozzák a máj, a hasnyálmirigy, a csecsemőmirigy és a belek működését.

 

MELLÉKVESÉK

A folyamatos stressz nagymértékben kifárasztja a mellékveséket. Néhány perc fekvő gerinccsavarás hasi légzéssel párosítva frissítően hat rájuk.

A Bhujangasana (kobra póz), Urdva Mukta Savasana (Felfelé néző kutya) és a Dhanurasana (Íjpóz)  elsősorban serkenti a vese működését és masszírozza az adrenalin mirigyeket de szabályozza a pajzsmirigyet is. Ezeket érdemes akár 1 percig is kitartani, stressz tűrőbbek leszünk általuk.

A Baddha Konasana variációinak hosszabb ideig való kitartása is kiváló hatással van erre a mirigyre.

 

A hatékony gyakorlást érdemes idegrendszert harmonizáló, stressz kezelő technikákkal zárni.

A Viparita Karani kiváló gyakorlás befejező ászana, mely kedvezően hat a láb nyirokrendszerére és vérrel átmossa az ivarszerveket.

Számos tudományos tanulmány kimutatta a meditáció hatékonyságát a hormonháztartás homeosztázisának helyreállításában. A meditáció elsősorban a stresszel kapcsolatos hormonok szabályozásán keresztül fejti ki hatását. (cortisol, adrenalin csökkentése)

Nem elhanyagolható, ugyan tudományosan nem bizonyított, hogy a csakra rendszer és a mirigyrendszer szorosan összefügg egymással. Ha jobban összevetjük a két rendszert, azt láthatjuk, hogy a csakra központoknak és a mirigyek helyei megegyeznek. Néha két mirigy is tartozik egy csakra központhoz. Ezért a csakrákra felépített gyakorlatsorok is jótékonyan hatnak a hormonrendszer homeosztázisára.