top of page

Jóga terápia - Nyak és pajzsmirigy 

Tartalom

 

  1. Nyak helytelen tartása

  2. Intellektus vs intelligencia

  3. Gyenge test és rossz test tudat

  4. Alvás

  5. Pajzsmirigyet aktiváló, gyógyító ászanák

  6. Hátra hajlások

  7. Pajzsmirigy problémákra gyógyhatású készítmények

Videó

Sarvangasana

1) Nyak helytelen tartása

 

Ahogy a videóban szemléltetem a nyaknak két fő rossz tartása van. Az egyik a számítógép vagy telefon nyak, amikor nagyon előre hajolunk, ilyenkor 4x nagyobb súlyt kell a nyaki csigolyáknak elviselniük, mintha a fej és a nyak természetes tartásában lenne.

 

A másik amit Iyengar mesterem egos nyaknak hív, vagyis amikor elfeledkezünk

magunkról, hajlamosak vagyunk a nyaki lordózist túl hangsúlyozni. Ilyenkor

az áll előre esik, a nyak csigolyáknál és a csuklyás izom területén nyomás, feszülés

keletkezik, és a fej nem kap megfelelő vér ellátást.

Ilyenkor nemcsak a csigolyák meszesedhetnek, sérvesedhetnek, hanem a nyak

elülső része, valamint a pajzsmirigy is folyamatos feszülésnek van kitéve,

ami pár éven belül pajzsmirigy problémához vezethet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy említettem a második derék és ülőideg anyagban a gerinc mentén két stresszpont van, a nyak és az alsó hát. Bármikor figyelmetlen, hanyag a mozgásunk, ide terhelünk, ezen terülteket gyilkoljuk. Ezért fontos a testtudat és helyes mozgásminta kialakítása.

 

A másik, hogy a fej alsó részében helyezkedik el a hüllő agy. Egész nap rohanunk, multi taskalunk, tervezünk, használjuk az intellektusunkat, a felsőbb bölcsesség helyett, és amikor ilyen első második csakrás üzemmódban fut a napunk, a nyak hátsó részében folyamatos feszültség jön létre.

 

A jóga megtanít arra, hogy érzékeny légy tested jeleire, így a napi rutinod során is könnyebben meg tudod őrizni belső egységed és anélkül tudsz működni, hogy kárt tégy testedben, lelkedben.

 

 

2) Intellektus vs intelligencia 

 

A Jóga filozófiában úgy tartják, hogy a váll az intellektualitás, a csípő a bölcsesség helye. Amikor egész nap dolgozunk és az agyunkat használjuk, az eredmény, hogy beáll a nyak és a váll, minden energiát erre a területre összpontosítunk és nap közepére nem tudjuk miért érezzük úgy néha hogy fuldokolunk.

 

Javaslat: Napközben is érezd a tested, földelj, érezd meg a csont erőd. Irányítsd az energiát lefelé tudatod segítségével, a test többi részébe, különben azt fogod érezni, hogy szétrobban a fejed.

 

3) Gyenge test és testtudat hiánya 

Ismét egy figyelem gyakorlat. Legközelebb amikor fáradsz figyeld meg magad, hogyan oszlatod el a testedben a súlyt. Földelsz e elégé a lábakkal és a csípővel. Amikor fáradunk, vagy hanyagul mozgunk, általában az a jellemző, hogy kikapcsoljuk az alső láb és csípő izmait és nyak, vállból tartjuk meg magunkat.

 

Ha ezt észreveszed magadon, irányítsd lefelé az energiát, tartsd erősen a lábakat, használd a talpaidat és földelj. Hagyd a vállakat és a nyakat ellazulni, irányítsd figyelmed a testedre. A testre való figyelem sokszorosan gyógyít.

 

 

4) Alvás

Egy zaklatott nap után, sokszor még úgy fekszünk le, hogy a nyak hátsó része be van feszülve. Reggelre nem tudjuk mitől van beállva a nyakunk. Amikor leteszed a párnára a fejed, az első dolgod legyen, hogy ellenőrizd a nyak hátsó részét, nyújtsd meg, lazítsd el és állat kissé billentsd vissza. Ugyanezt megteheted a derekaddal is. Ilyenkor már felejtsd el a napi dolgokat, csak figyeld a légzést, figyeld, ahogy belülről mozgatja a tested, ahogy belső szerveid és izmaid ellazulnak. Ha így alszol el pihentető lesz az alvásod.

 

5) Pajzsmirigyet aktiváló, gyógyító ászanák 

 

Napi 5-10 perc gyertya tartás csodákra képes. Ha gerinced nincs még megfelelő mértékben megerősödve, végezd a falnál.

 

Nyaki degenerációk esetén a jóga híd is tökéletes, és ha nehéz így kitartani hosszabb ideig,

helyez téglát a kereszt csonthoz. Ez a derék degenerációknak is jót tesz.

 

Nap végén ha feszült vagy, helyezkedj el egy meditációs helyzetben és csak alkalmazd a

Jalandhara bandhát 5-10 percig (áll mellkashoz szorítva), miközben figyeled a légzésed.

Remek stresszoldó hatása van.

 

Reggelente vagy az irodában ha rendszeres elvégzed a nyak átmozgató sorozatot, képes vagy oldani a feszültséget.

Mivel a nyak napközben folyamatosan feszül, így csak ha rendszeresen végzed használ. Ha minden nap jól szeretnéd magad érezni, minden nap el kell végezned, hogy az előző napi feszültséget, letapadásokat felold.

Chin-tucks-exercise.png
Increased-Cervical-Lordosis_blue-Incorre
Text-Neck-Syndrome1.jpg
sleeping-man-1.jpg
Neck-Pain-Sleeping-Wrong.jpg
setu tégla.png
Sarvang_fal_pléd.png
jalandhara-bandha-451x400.jpg
nyakkör.png
napraforgó.png
nyak honaalj.png
oldal nyak.png
nyakszirt nyújtás.png

6) Hátra hajlások 

 

Múltkor az egyik gyakorló említette, hogy rendszeresen visszatért az ashtanga gyakorláshoz, de megint abba kellett hagynia, mert kiujult a nyaki sérve.Sajnos tudtam mi a probléma, ugyanaz ami a legtöbb kezdőnek a hátrahajlásoknál.

 

Amikor figyelmetlenül hajolunk hátra, nem stabilizáljuk a hona aljat és a vállakat, valamint túlságosan hátra engedjük a fejünket. Ilyenkor mi is érezzük, hogy ez kellemetlen érzés, néha alig tudjuk vissza emelni és még meg is szédülünk.

 

Amikor hátra hajolsz, figyelj rá, hogy a szívvel szemközti gerincből történjen a hátrahajlás, de a nyak hátsó része maradjon egyenes, áll kissé visszahúzva és fejbúbbal nyújtózz. (A deréknak ugyanúgy egyenesnek kell maradnia, h a csigolyák ne torlódjanak, ezért kell megtanulni a helyes csípő használatot, valamint a helyes gyökér és csípő zárat). A hátrahajlás a középső hátból történjen inkább, de a nyakat  végig tartsuk meg tehermentesen, így nem lesz probléma.

 

7) Pajzsmirigy problémákra gyógyhatású készítmények

 

Enyhébb esetekben néha az elég ha 1-2 hónapig szelén cink tablettát szedsz, hogy rendbe jöjjön a pajzsmirigy.

 

Hetente párszor a szurokfű tea jótékonyan hat az agyalapi mirigyre, így a pajzsmirigyre is. Nőknek, férfiaknak egyaránt ajánlják.

 

Pajzsmirigy harmonizálására a galaj teát ajánlják. Kortyonként iszogasd egész nap.

 

A chorella és a spirulina is segít, csak figyelj, hogy honnan szerzed be, mert elég szkeptikus vagyok a táplálék kiegészítőkkel, miután beszéltem pár szakértővel a tartalmukat illetően. Inkább arra törekszem, hogy élő táplálékból vigyem be a megfelelő mennyiségű vitaminokat és jógával tartsam rendben a hormonokat és a testet.

 

Több jóga terápiás cikk az elevenyoga.com stúdió oldalán a jóga terápia menüpont alatt.

 

Ezekről és még sok másról Női jóga, Gerincterápiás és Jóga terápia tanfolyamaimon hallhatsz többet, valamint az órarendi órákon.

2019 nyarán két Jóga női tábor is lesz (július 12-14, augusztus 2-4), érdekes, hasznos programokkal női létet érintő témákkal. A legjobb dolog, amit testi lelki szinten tehetsz nőiességed táplálásához. 

 

Ha van kedved csatlakoz a Női jóga (hormonok, menstruáció, menopauza, ciszták stb.) csoporthoz a Face bookon: https://www.facebook.com/groups/350563695502183/

 

Ha stúdió vezető vagy, és szeretnéd, hogy tartsak tanfolyamot a stúdiódban vedd fel velem a kapcsolatot: Nagy Erika Dalma 06 70 674530

The-spine-2.jpg
bottom of page