top of page

Női jóga terápia 1 - Ciszta, mióma, endometriózis stb. 

TARTALOM: 

 • Életmód 

 • Lelki oldal 

 • Fizikai oldal 

 • Endometriózis 

 • Ciszta, mióma, polip, fibróma

 • Könyv ajánló 

A medencealap erősítése, átmosása, a hormonrendszer támogatása ászanákkal hati 4-5 alkalommal kötelező, ha szeretnéd női egészséged hosszú távon megőrizni:

 

Hormon jóga 

 https://www.youtube.com/watch?v=h1nJ18PoyiE&t=9s

Menstruáció, ciszta, endometriózis, mióma, polip, fibróma: 

https://www.youtube.com/watch?v=bFO8bwW0frg&t=65s

Az egyik elismert ájurvéda orvos mondta, h először felelőtlenül túlterheljük testünket és lelkünket, mintha mindent kibírna, és utána amikor lebetegszünk akkor fordulunk a természetes tudományokhoz, rosszabb esetben gyógyszerekhez.

 

A női szerveink mindenfajta a természetestől, a ciklikustól való tartós éltávolodást megéreznek, és reagálnak rájuk. 

 

ÉLETMÓD

 

Két kedvenc mondásom van: Lassan jársz tovább érsz és a bölcsesség alapja a tudatosan megtisztított élet. Ezek a mai modern világban akár mantrák is lehetnének, melyeket minden reggel elmondva, tudatosabban élnénk napközben és kevésbé hajszolnánk túl testünket lelkünket. 

 

A női szerveink mint ahogy a testünk többi része is megérzi

 1. tartós stresszt

 2. érzelmi viharokat, traumákat

 3. rendszertelen életet

 4. alvás hiányt

 5. káros ételeket

 6. addikciókat, túlzásokat

 7. ülő, mozgásszegény életmód

 

Vagyis mindenféle olyan tevékenységet, amikor ártó módon viselkedsz magaddal szemben. Sok nő például ha benne van egy számára méltánytalan kapcsolatban, különböző női panaszokkal küzd. (húgyúti fertőzések, vérzések, szervi elváltozások). Az agyunk nem látja be, de a testünk mindent megérez és jelezz.

 

A fenti tünetekkel semmi gond, az életben néha nincs mit tenni, ilyen olyan körülmények hatására néha ideig óráig el kell viselni a fenti jelenségeket. De ami fontosabb, hogy törekedj a kompenzálásra, az egyensúly visszaállítására.

 

Meditálj a tartós stressz ellen, vagy ne szervezd túl még a pihenő idődet is. Fegyelmezetten aludj eleget és próbáld úgy alakítani életed, hogy a rossz dolgok, nagy érzelmi kilengések elkerüljenek. Tervezd meg előre az étrended.

Tény hogyha életedet és szabadidődet jó dolgokra fordítod, az addikciók maguktól eltűnnek.

 

Mesteremnek van egy mondása: Pakold tele az életed, jó tisztító (krija) cselekedettekkel és akkor a rossznak nem marad ideje beférkőzni.

 

LELKI OLDAL

Spirituális szinten a gyökér csakra jelképezi a lábakat, a földelést, a csípőnk területe a szakrális csakra, a kreativitás csakrája.

Minden ember feladattal, kötelezettségekkel, felelősséggel és tehetséggel született erre a világra.

A cél, hogy kinyilvánítsuk ezt a bennünk rejlő erőt, miközben általa szolgáljuk a világot és megvilágosodunk.

Ennek az erőnek a kinyilvánítása, kiművelése hosszú időbe, rendszerességbe, lemondásba és energiába telik. Ez a tapasz a tisztító tűz. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha a hétköznapi rutinodban megállod a helyed és becsületesen teljesíted a rád szabott dolgokat a megadott időkereten belül. 

 

Olyankor jönnek a problémák, ha valaki feladja Önmagát, mert például ellustul, belefásul a próbálkozásba, vagy megalkuszik kevesebbel, ilyenkor a kreativitás lángja kialszik.  Ilyenkor kompenzálásként megjelennek az addikciók, túlzások és elcsúszások az életünkben. 

Ez szervi szinten női problémákban jelentkezik, férfiaknál prosztata problémákban.

 

És igen van olyan, hogy ideig óráig meg kell alkudni, mert valakit ápolni kell, pénzt keresni, családot ellátni stb. , de akkor se ad fel az álmaid, ne hagyd a lángot kialudni, törekedj életed felminősítésére.

 

Az állandóság, a napi rutin is nagyon fontos, mert alkotni, fejlődni csak állandóságban, biztonságban lehet.

 

Úgy tartják hogy ha nem vagyunk magunkkal jobban, nem szeretjük magunkat, önértékelési problémákkal küzdünk olyankor a méhben jelennek meg elváltozások. Ha a külvilággal nem egyezünk, viaskodunk, nem érezzük magunkat jól a környezetünkben, akkor a petefészkünk kerülhet veszélybe.

 

Sok nő különböző traumák hatására, vagy egyszerűen csak azért mert nem szereti a testét teljesen elkülönül a testétől és észre sem veszi annak jelzéseit.

 

Fontos, hogy meditációban és a jóga gyakorlásával visszanyerjük a megfelelő testtudatot és visszaépítsük az idegi, motorikus kapcsolatokat a testrészek között, így még idejében felismerjük testünk finomabb jelzéseit és törekedni tudunk, hogy a bajt azelőtt kezeljük mielőtt komolyabbá válna. 

 

TESTI OLDAL

A szervezet nap mint nap érintkezik az anyaggal és szennyeződik, ezért a legfontosabb a napi, folyamatos tisztulás.

 

Azok a nők akik székrekedéssel küzdenek, nagyobb az esélyük a női betegségek kialakulásának, mert a méreganyagok nem tudnak kitisztulni a testből.

 

 

A környezetünkben (tisztító szerek, krémek, tusfürdők), az étkezésünkben (feldolgozott hús, tejtermék, fehér liszt, cukor, kemikáliák) folyamatosan érintkezünk hormon kezelt dolgokkal és parazitákkal. A feldolgozott hús és a tejtermék ami a legkártékonyabban befolyásolja a női szerveket és ezenkívül  ösztrogéndominanciát is okoz.

 

Ha ezzel párosul a folyamatos stressz, mely a szervezetet a kortizol túltermelésére ösztönzi, a többi hormon nem tud megfelelően termelődni, és komolyabb esetekben ovuláció sincs, valamint a progeszteron szint drasztikusan lecsökken, ilyenkor ösztrogéndominancia alakulhat ki.

 

És ha ezek mellett ülő munkát végzünk és mozgásszegény életmódot élünk, a medencealap hamar meggyengül és lerakódások képződnek benne, a szöveteink elgyengülnek és kialakulhat a hasi zsír, mely tényezők együttesen negatívan hatnak a női szervekre és azok működésére.

 

ENDOMETRIÓZIS

Általában a fent említett élelmiszerek szigorú elhagyása hatására csökken vagy teljesen elmúlik. (feldolgozott hús, teljes tejtermék STOP!!! 1 évig minimum, fehér liszt, finomított termékek, cukor).

Paraziták is okozhatják, amik vagy a belekből vagy hüvelyi úton terjednek. Ilyen lehet a gardnarella baktérium. Egyszerű labor vizsgálattal kimutatható. 

Ilyenkor egy 3 hetes kurkuma kúra is segíthet megtisztítani a szervezetet. (Napi 3 x 1 kiskanál kurkuma csipetnyi borssal kevés vízben elkeverve)

MIÓMA, CISZTA, POLIP, FIBRÓMA stb.

Gyuri bácsi ajánlja és szakemberektől is hallottam, hogy célszerű elvégezni egy 6 hetes diófalevél kúrát (napi 2 csésze), és emellett hüvely irrigálást végezni a diófalevél teával esténként a kádban hányat fekve, lábakat felpolcolva 15 percig. Gyuri bácsi még azt is ajánlja, hogy a lefőzött tealevelet helyezzük éjszakára arra a területre mely érintett. Nagyon hatékony megoldás tud lenni, ha megszüntetjük a többi fenn említett káros tényezőt.

Van aki 8 hetes mezei zsurló tea kúrát javasolt, van akinek Gyuri bácsi Hölgyi teája vált be.

A természetes módszere hátránya, hogy hónapokig (min.2-3) kell kísérletezgetni és testi adottságoktól függően, lehet csak a második vagy harmadik megoldás mulasztja el a bajt. De érdemes fegyelmezetten végigcsinálni és kitapasztalni a kúrákat, mert komoly műtétek kerülhetőek el vele. Persze csak abban az esetben, ha az orvos nem 

 

Elmondhatatlanul sokat segít a rendszeres akár napi ászana gyakorlás, mely a has és a medencealap megnyújtására, erősítésére és átmosására megfelelő figyelmet fordít. A hosszabb gyaloglások is jótékony hatással vannak.

 

Lelki szinten is jó átgondolni miért alakulhatott ki a betegség, mit jelezz és hogyan tudjuk megszüntetni. Mi lehet vajon az egyensúlytalanság az életünkben vagy a gondolkodásunkban, mely ilyen testi tünetekben jelent meg. 

 

Ezen betegségek legtöbbjét az ösztrogéndominancia okozza.

 

Ezért nagyon fontos az állati fehérjében és cukorban mentes diéta.

 

 Ilyenkor néha hatékony progeszteront természetes úton bejuttatni a szervezetbe pár hónapig.

A következő termékekről hallottam jó ajánlásokat: (ovuláció előtt 2X1 ovuláció után 2X2 ha két hónapon belül nincs eredmény emelni az adagot 3X1 és 3X2)

http://www.szuperalak.hu/termekek/valtozokor_menopauza/yam_gyoker_kapszula.html

https://www.biogena.com/en/products/product.yam-balance.html

https://echt-vital.de/mexican-wild-yam/

https://www.biobolt.e-tar.hu/bolt/6076/120/%C3%A9trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/%C3%A9trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k-h%C3%B6lgyeknek/natures-way-wild-yam-kapszula-100-db.htm

A fent említett Yam gyökér tabletta menopauzás tünetek enyhítésére is csodaszer lehet. 

A táplálék kiegészítők szedését jól meg kell gondolni, mert szabályozásuk csekély, és soha nem tudhatjuk mi is van igazán a termékekben. Én ezért inkább természetes magvakból, olajokból, és egészséges étrenddel próbálom megőrizni testem és hormonjaim egyensúlyát. 

Azonban néha elkerülhetetlenek, ilyen esetekre néhány megfontolandó tanács: 

 • Olyan terméket vásároljunk melyen rajta van a GMP (Good manufacturing proccesses minősítés) 

 • Általában a német és ausztriai termékek megbízhatóbbak 

 • Gyógyszertárban is elérhető terméket vásároljunk, mert a gyógyszertár csak bevizsgált terméket adhat el

Az egyik híres természetgyógyász azt ajánlotta, hogy női szervi betegségekre valaki egyen meg minden nap lereszelve egy nyers céklát 30 napig. 30 nap múlva enyhülnek a tünetek, de utána még 30 napig kell folytatni megerősítésként.

 

Könyv ajánló:

Dr. Csiszár Miklós: Női igazságok (minden nőnek kötelezően el kellene olvasnia)  

Dr. Török Szilveszter: A szervezet méregtelenítése

Dr. Fuhrman: Vége a cukorbetegségnek (kissé drasztikus, de étkezési alapelvei a legjobbak) 

Nagy kínai tanulmány

Amennyiben tetszett a cikk és úgy gondolod másnak is hasznos lehet oszd meg facebookon: 

Ha érdekel a téma csatlakozz a Női jóga (hormonok, női betegségek, érzelmi feszültség kezelése stb.) FB csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/350563695502183/

A fenti gyakorlatokat és elveket a Női jóga tanfolyamokon gyakorolhatod be és mélyítheted el a tudásod, illetve az órarendi órákon.

2019 nyarán két Jóga női tábor is lesz (július 12-14, augusztus 2-4), érdekes, hasznos programokkal női létet érintő témákkal. A legjobb dolog, amit testi lelki szinten tehetsz nőiességed táplálásához. 

Több jóga terápiás cikk az elevenyoga.com stúdió oldalán a jóga terápia menüpont alatt.

bottom of page