top of page

Női jóga terápia - Fizikai szint - Hormonok - Ászanák 

Tartalom: 

 • Kortizol 

 • Progeszteron 

 • Pajzsmirigy 

 • Multi tasking és rendszertelen élet

 • Resztorációs pózok

 • Mellékvese 

 • Étkezés  

 • Ászanák hormonokra 

A hormonjaid teremtik meg az összhangot a belső és a külső világod között. A hormonok arra reagálnak, amit gondolsz és amit a szíved érez.

Vannak nők akik az élet dolgait viszonylagos nyugalommal, higgadtsággal tudják kezelni, nagyobb érzelmi kilengések nélkül. Nekik a hormonjaik is viszonylag rendben vannak.

Azonban vannak nők, akik minden pici felmerülő eseményen rágódnak heves érzelmi viharok kiséretében. Az ilyen személyiségű hölgyeknek a hormonjaik is hamarabb felborulnak.

 

Figyeld gondolataidat és érzelmeidet, mint egy őrző angyal. Fegyelem és jelenlét szükséges ahhoz, hogy ne enged hogy az élet dolgai kibillentsenek az egyensúlyodból.

 

Ha mégis így történt, szánj magadra időt, hogy elmélyedéssel, elengedéssel, koncentrációd fejlesztésével és az elfogadás, szeretett gyakorlásával megőrizd nyugalmad és ne engedd, hogy kibillenj középpontodból.

 

Hormon rendszer ellenségei

 

Tartós stressz és kortizol: A hormonok és női szerveink legnagyobb ellensége. Pár év alatt maradandó károkat képes okozni a női testben. Először a kortizol megemelkedik és emiatt a többi hormon nem tud megfelelően termelődni, majd kimerül és ilyenkor jön a krónikus fáradtság, végkimerülés, ingerlékenység és idegösszeomlás. Olyan mint amikor egy autót üres tankkal akarunk vezetni.

Ilyen esetekben sokszor elmarad az ovuláció, és teherbe esni is nehezebb.

Ha a szervezet folyamatosan a kortizol hatása alatt áll, tendenciát mutat a zsírfelhalmozásra, ami kapcsolatban áll a kortizol működési mechanizmusával: hiszen a kortizol növeli az étvágyat és védelmet biztosít a vészhelyzetekben (energia hiányában).

A krónikus stressz következtében a kortizol hormon szintje tartósan magas lesz, ami komoly problémákat okoz:

 1. gyengült szellemi teljesítmény

 2. csökkenő pajzsmirigy tevékenység

 3. vércukorszint ingadozások

 4. csökkenő csontsűrűség

 5. csökkenő izomtömeg

 6. magasabb vérnyomás

 7. rosszabbul működő immunrendszer, gyulladásos folyamatok a testben

 8. növekvő mértékű hasi elhízás

 

Ha stresszhelyzet után nem tudunk megnyugodni, ellazulni, akkor egészségünk látja kárát. Éppen emiatt fontos a stressz oldása, kezelése.

Mindenkinek vannak nehezebb napjai, amikor minden egyszerre zúdul a fejünkre. Ilyenkor nincs mese a dolgoknak a végére kell érni. De legalább a szabad időnket töltsük passzív pihenéssel, elcsendesedéssel, az érzék szervek pihenésével. Mert ha ilyenkor még a szabad időnket is tele szervezzük, a szervezet és az idegrendszer nem lesz képes regenerálódásra.

 

Progeszteron

A tartós stressz következtében csökken a progeszteron szint, mely ösztrogén dominanciához vezethet, mely vizesedéssel, elhízással, gyenge kötőszövetekkel, érzelmi kitörésekkel és női szervi elváltozásokkal járhat.

A progeszteron természetes úton való növelésére a B komplexet és Yam gyökér kapszulát ajánlanék. Sajnos a táplálék kiegészítők legtöbbje megbízhatatlan.

Álljon itt pár márka, melyet tanfolyamosaim és egy táplálék kiegészítő szakértő ajánlott:

http://www.szuperalak.hu/termekek/valtozokor_menopauza/yam_gyoker_kapszula.html

http://www.vitalplanet.eu/Wild_yam_root_425mg_100db

https://www.biogena.com/en/products/product.yam-balance.html

https://echt-vital.de/mexican-wild-yam/

Bármilyen táplálék kiegészítőről legyen szó, megbízhatóbb ha rendelkezik a GMP certifikációval (Good manufacturing practices)

Pajzsmirigy

Továbbá a folyamatos aggodalomtól és stressztől, valamint a helytelen nyaki tartástól már 30 éveink elejére pajzsmirigy problémák alakulhatnak ki.

Néha elég 1-2 hónapig cinket és szelént szedni az egyensúly visszaállításához. A Tejoltó galaj tea is alkalmazható szinte korlátlanul egész nap kortyolgatva. Gyuri bácsi heti pár alkalommal szurokfű teát ajánl férfiaknak, nőknek egyaránt, mert az jótékonyan befolyásolja az agyalapi mirigyet és ezáltal a többi hormont.

Egy stresszesebb nap után, biztos te is sokszor érezted, hogy feszül a torkod és fájdalom, puffadt érzés jelentkezik e területen.

Ilyenkor a legjobb fél órát leülni, elcsendesedni bármilyen meditációs helyzetben,  a nyaki zárat (Jalandhara) alkalmazva, miközben figyeled a légzésed.

De ennél is jobb, ha nincs nyaki sérv, vagy probléma a gerinc többi részén, gyertya helyzetben (Sarvangasana) eltölteni naponta 5-10 percet. Az egyik legjobb ászana a hormon háztartás szabályozására.

 

A multi taskingnek és a rendszertelen életnek, vagyis a napi rutin hiányának rendkívül öregítő hatása van a szervezetre. Ilyen helyzetben emberileg és szakmailag is nehéz fejlődni. A rendszeres, kielégítő alvás és a fegyelmezett napi rutin elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz.

 

Prioritás felállítása, élettér és tevékenységek megtisztítása:

Havas Béla mondása: A bölcsesség alapja a tudatosan megtisztított élet.

Vedd sorra napi tevékenységeidet, hobbijaidat, a szükségest ami hasznos, energiát örömöt ad tartsd meg, a többit vond ki életedből.

A mai modern élet úgy van kialakítva, hogy nap mint ezernyi impulzussal, új dologgal és reklámmal találkozunk. Érzékszerveink folyamatosan túl vannak erőltetve, elménk túlpörög.

Sokszor mi sem tudjuk mi az amit igazán akarunk, mi az ami boldoggá tesz minket csak tele szervezzük életünket, mert akkor úgy érezzük fontosak vagyunk.

A túlhasznált érzékszervek, a mindig nagyobb érzékinger keresése vezetnek a kilengésekhez, túlzásokhoz és a szervezet idő előtti öregedéséhez.

 

Resztorációs helyzetek

Ha kimerültnek, vagy kiszakítottnak érzed magad, tölts el napi 15-20 percet ezekben a resztorációs helyzetekben, figyelmed a légzésedre irányítva, megkönnyebbülést hoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mellékvese

A hátrahajlások jót tesznek a mellékveséknek, energetizálják azt. Úgyszintén ha napi fél – 1 órát elüldögélsz a szfinx pózban (én is ilyen helyzetben írom most a cikket  ) energetizálja a mellékvesét.

Ellenben nagyon ártalmas a mellékveséknek, amikor helytelen ülés következtében néha órákig a mellékvesék feszülnek és kifelé állnak a testből. Sokszor nem is tudjuk mitől fáj feszül nap végére ez a terület.

 

 

 

 

 

 

 

 

Étkezés

Közhely mégis nagyon fontos arról beszélni, hogy mennyire fontos a helyes étkezés mely fenntartja a hormon háztartás egyensúlyát.

Sok nő 30 után nem tudja, hogy hirtelen mitől vizesedik és nő meg testének térfogata, még amellett is, hogy figyel magára.

A stressz mellett a hormon kezelt és állati fehérjében gazdag étrendet lehet okolni ezen tünetekért és a legtöbb női szervi betegségéért, menstruációs panaszért.

A feldolgozott húsok (szalámik, sonkák, virslik) mind tele vannak hormonokkal és emellett olyan anyagokkal melyek gyulladást okoznak a belekben, melyek átterjednek a női szervekre.

A tej termékek nyálkásítanak, hormon kezeltek és segítik az anabolizmust, vagyis a test építő folyamatait, amire 30 éves kor után egészséges női szervezetnek nincs szüksége. A test fehérje mennyiségét bőségesen lehet pótolni a növényi étrenddel.

A hormon háztartás egészséges működéséhez elengedhetetlen az Omega 3 típusú esszenciális zsírsavak megfelelő mennyisége. Omega 6 zsírsavakat túlfogyasztunk, Omega 3 -at viszont alig alig.

Ha nincs elegendő Omega 3 a szervezetben, a hormonális rendszerek működése kevésbé hatékony. Ez hozzájárulhat a depresszióhoz, a bipoláris zavarhoz, a skizofréniához, az inzulin rezisztenciához, és csökkenti a tanulási képességet is.

A „The European Journal of Clinical Investigation” című folyóiratban publikált tanulmány összefoglalja, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés szorosan összefügg a figyelmi és pszichológiai funkciókkal, különösen azokkal, amelyekben komplex kortikális (agykérgi) folyamatok vesznek részt. A kutatásban részt vevő emberek boldogabbak voltak, és fokozott funkcionális aktivitásról számoltak be.

Az Omega 3 természetes forrásai a halolaj, a mák, a lenmag, a dió, fejes saláta, a spenót, a fekete áfonya és a mogyoró.

Kutatások bizonyítják, hogy ez az omega-3 típus rákmegelőző hatású, valamint jó hatással van a gyulladásos bélbetegség, a lupusz és a reumás ízületi gyulladás tüneteinek megelőzésére, illetve kezelésére.

 

A bolti kenyér és a finomított termékek is olyan adalék anyagokat tartalmaznak, mely károsan hat a hormon és emésztő rendszerre.

Otthon egyszerűen és gyorsan készíthető fenti magokból és finomítatlan gabonából kenyér, mellyel fedezni tudjuk napi omega 3 és rost bevitelünket.

Legyen a táplálék a gyógyszered és ne a gyógyszer és a táplálék kiegészítők a gyógyszered.

Bővebb információkat Jóga terápia Emésztés téma körében itt találsz.

 

 

 

Ászanák

Ászanák közül a hátra hajlások, a csavarások és a fordított testhelyzetek, melyek fokozzák a hormon működést. 
Különösen figyeljünk, hogy a belső comb, belső kar és az alsó has területe legyen megdolgoztatva a gyakorlás közben, ezek tudatosítása, erősítése jótékonyan hat a hormon rendszerre.

 

A hormon rendszered akkor tudod befolyásolni, ha nem csak egy egy tanácsot alkalmazol, hanem a legtöbbet és hosszú távon. A rendszeresség és a kitartáson van a hangsúly. De a legfontosabb, hogy kezeld a stresszt és érezd jól magad a bőrödben.

Amennyiben tetszett a cikk és úgy gondolod másnak is hasznos lehet oszd meg facebookon: 

A fenti gyakorlatokat és elveket a Női jóga tanfolyamokon gyakorolhatod be és mélyítheted el a tudásod, illetve az órarendi órákon.

 

2019 nyarán két Jóga női tábor is lesz (július 12-14, augusztus 2-4), érdekes, hasznos programokkal női létet érintő témákkal. A legjobb dolog, amit testi lelki szinten tehetsz nőiességed táplálásához. 

Több jóga terápiás cikk az elevenyoga.com stúdió oldalán a jóga terápia menüpont alatt.

 

 

Ha van kedved csatlakoz a Női jóga (hormonok, menstruáció, menopauza, ciszták stb.) csoporthoz a Face bookon: https://www.facebook.com/groups/350563695502183/

 

 

Ha stúdió vezető vagy, és szeretnéd, hogy tartsak tanfolyamot a stúdiódban, vagy egyéni órák érdekelnek vedd fel velem a kapcsolatot: Nagy Erika Dalma 06 70 674530

jalandhara-bandha-451x400.jpg
Sarvang_fal_pléd.png
sarvang.png
restorative_yoga_a_sequence_to_build_and
Supta-Baddha-Konasana-web1.jpg
suptabaddha-wide.jpg
DSC04783-1.jpg
seated-wide-legged-forward-bend-pose-e14
supported-childs-pose-restorative-yoga-1
Co-Healer-23ad6f6a.jpeg
6-Restorative-Yoga-Poses-to-Naturally-Lo
legs-up-wall.jpg
savasana-468x300.jpg
Sfinx.png
incorrect-and-correct-back-sitting-posit
Női jóga táborok - hamarosan
bottom of page