top of page

Női lét - Érzelmeink kezelése 

296c6cd1d3929c9fa5305f4f840f2e68486f8f44

Köztudott tény, h a nők intelligensebbek lennének a férfiaknál, ha megtanulnák kezelni az érzelmeiket.

 

De sajnos a természet által úgy vagyunk megteremtve, hogy érzelmeink dominálnak a hétköznapokban és a döntéseinkben. Érzelmeink minősége nagyban függ hormon rendszerünk egészségétől is.

 

Érzelmeink és hormonjaink sokszor nem engedik, h a helyzeteket úgy lássuk ahogy azok valóban vannak és ezért sokszor hozzunk rossz döntéseket. Jó hír, h a menopauza időszakban ez változhat és utána már tisztábban szemléljük a dolgokat.

 

 

Mitől függhet érzelmeid egészsége:

 

I.) Talán a legfontosabb hormonjaid egészségétől. Ezért törekedj rá, h folyamatosan karban tartsd azokat. A hormonjaid arra reagálnak amit a szíved érez és az elméd gondol. Csökkentsd le az agyalást a minimálisra és próbálj napközben is meditálni, relaxáló üzemmódban végezni teendőidet.

Cikk a hormonokról: https://www.elevenyoga.com/noi-joga-terapia-1-hormonok

 

II.) A biztonság érzet hiánya, az alvás hiány, a túlhajszoltság, a multi tasking mind próbára teszi idegeinket, törekedj az egyensúlyra és a napi rutin kialakítására.

 

III.) Az étkezés. Az édes és a sós ízek fokozzák az érzelmeket, így könnyebben ki tudunk billeni. Amikor rossz paszban vagy, akkor inkább magokkal nassolj, mint édességgel. Köztudott, h a nők többsége étkezési kilengésekkel válaszol az érzelmi feszültségre. A sport, a természetben eltöltött idő, a meditáció segít abban, h étkezésedet kordában tud tartani.  

 

 

 

 

 

IV.) A rendszeres jóga. Heti 3-5 jóga foglalkozás és érzelmeidet pár héten belül kitűnően kezeled majd. Szakítás, munkahelyi feszültség, komolyabb traumákra 1 hetes 10 napos elvonulásokat ajánlanék. Amikor kiszakadsz a hétköznapokból, elcsendesedsz és saját önvalóddal törődsz, felerősödik a tisztán látás, és könnyebben választ kapunk problémáinkra.

 

V.) Menstruáció időszaka: A menstruáció közben és körüli időszakban tény, h nehezebb kezelni érzelmeinket. Ilyenkor már a régiek is a pihenést, elcsendesedést ajánlották. Különösképpen figyelj h ne erőltesd meg emésztő rendszered és végezz resztoratív ászanákat, h old a feszültséget az alhas és medence területén.

Cikkek menstruációról:

https://www.elevenyoga.com/noi-joga-terapia-1-menstruacio-1-re 

https://www.elevenyoga.com/noi-joga-terapia-1-menstruacio-2

 

VI.) Az indiai kultúrában létezik a Sanatana Dharma elve, mely világrendet jelent. Azt mondják a világnak van egy rendje, amit ha követsz egészséges és boldog leszel, ha nem csak magadnak ártasz vele. Ezért ameddig nem látod a valóságot támaszkodj a hagyományokra, a szülőkre, a tanítókra és a bevett szokásokra. Ha ki szeretnél tűnni, ne azzal tűnj ki, h az árral szemben úszol, hanem légy kitartóbb, szorgalmasabb, jóindulatú stb.

 

VII.) Életmódod tudatos alakításával is megkímélheted magad a szélsőséges érzelmi kilengésektől. Erről szól az ájurvéda. Ha lustának, depressziósnak, motiválatlannak érzed magad, vigyél be tűz és szél energiát (kelj korrán, jógázz, sportolj, sző nagy terveket és kitartóan dolgozz megvalósításukon). Ha úgy érzed elszaladt veled a ló, túl aktív, szétszórt vagy, vagy túlpörgeted magad, lassíts, pihend ki magad, ne feszítsd túl a húr. Egyszerű alapelv, mégis nagy fegyelmet igényel betartása. Törekedj a hétköznapjaidban az egyensúlyra.

 

VIII.) Állítsd helyre önértékelésedet. Ha sokáig hagyod, h elnyomjanak, annak mindig belső feszültség és előre láthatatlan probléma halmaz a vége. Mitől nő az önértékelés. A siker élményektől. Hogy sikeresek legyünk kitartásra, fegyelemre, lemondásra, célokra van szükség. Ezek mind olyan dolgok melyek erősítik a személyiségedet, és az úton a céljaid felé egy csomó tapasztalattal és bölcsességgel leszel gazdagabb.

 

 

 

IX.) Erény, erkölcs: Az erkölcsi elvek betartása segít a bölcsesség és a tisztán látás kialakításában. Aki bölcs annak az élet is könnyebb. Ha ismered az élet szabályait és betartod azokat életedben boldogabb, elégedettebb leszel, és azzal egyenes arányban tűnik el árnyoldala személyiségednek. Tiszta lelkiismeret - tiszta érzetek röviden. Az egyik filozófiai műben olvastam, h egy jó feleségnek két fő erénye van: Az erkölcs és az elégedettség. Alkalmazd párkapcsolataidban.

 

X.) Vágyak versus kötelezettség: A nyugati világ vágy motivált. Azért teljesítjük kötelezettségeinket, h vágyainkat kielégíthessük. Ez a viselkedés sokszor vezet tévútra. A keleti filozófiák azt mondják, h az emberi lét minden időszakában vannak kötelezettségeink és ezeknek a teljesítése vezet el a tisztán látáshoz és a boldogsághoz. Azt mondja, amikor kötelezettségeidet teljesíted, vágyaid teljesítése is spontánul megvalósul. Egy ilyen hozzá állás segít a földön két lábon állni és energiáidat megfelelő mértékben használni.

 

XI.) Napi rutin: Fejlődni csak biztonságban és állandóságban lehet. Nagy terveket szőni, és azokat megvalósítani, családot alapítani, csak a fegyelmezett napi rutin betartásával lehet. A nő dolga az életben és a családban is a ciklikusság fenntartása. A napi rutin segít kreatív energiáid kifejlesztésében, biztonság érzeted növelésében, annak hiánya érzelmi feszültséghez és idő előtti kimerültséghez vezet.

 

XII.) Tisztítsd meg életed: Hamvas Béla nevezetes mondása, ha a bölcsesség alapja a tudatosan megtisztított élet. A mai társadalom úgy van felépítve, h figyelmed szétszóródjon, minél több vágyat ébresszen fel benned és energiáidat felaprózza. Önfegyelem és jó jó önismeret szükséges ahhoz, h tudjuk mire is van igazából szükségünk a boldogsághoz, és ne hagyjuk magunkat befolyásolni a külvilág zajától.

 

XIII.) Öntanulmányozás: Nagyon fontos alapelv. Filmek és regények helyett olvasd az evangéliumot, az irodalmat és filozófiát. Olvasd magyarázatokkal a Bhagavad Gitát. a Bibliát és a Patanjali jóga szútrákat, és kérdéseidre, kételyeidre választ kapsz.  Csatlakozz személyiségfejlesztő, kreatív, hagyományőrző körökhöz.

 

XIV.) Jó barátok: Az egyik pszichológus barátom mondta, h ameddig jó barátai vannak az embernek rossz útra nehezen térhet. Fontos a minőségi kapcsolatok fejlesztése és ápolása életünkben. 

 

XV.) Legyen célod: Ismerd meg Önmagad, fedezd fel mitől vagy igazán boldog az életben, mi a fontos számodra és céltudatosan fordíts rá energiát kitartóan, h megteremtsd a feltételeket életedben. Ne alkudj meg kevesebbel, mert annak mindig boldogtalanság, elégedetlenség, irigység és egyéb személyiség zavarok a vége.

 

XVI.) Vond vissza érzék szerveidet: Zavarodottak és étkezési problémások is attól leszünk, ha hétköznapjaink során túlhasználjuk érzékszerveinket. A minden irányból egyszerre érkező információk, a multi tasking, a zajok, a Tv, rádió mind túlterheli érzékszerveinket, csökken a koncentrációnk és könnyebben kifáradunk. Tudatosan vond vissza érzékszerveidet amikor csak teheted, és egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. A multi tasking életmód idegrendszeri gyengeséghez és idő előtti öregedéshez vezet.

XVII.) Bizalom az életben. Kondicionáld gondolataidat,

h jó helyen vagy a világban, pont ott ahol tartanod kellene.

 

XVIII.) Pakold tele életed jó dolgokkal: A hétköznapi apró cseprő pletykák helyet fordítsd szabadidőt kreatív, személyiség fejlesztő dolgokra. Ilyen a klasszikus tánc, a kézművesség, a meditáció, a jóga. A kulcs abban van, h ne aprózd el magad, hanem válasz ki egyet, de azt fejleszd tökélyre. Ha a kreativitás nincs jelen az életünkben, mely a második csakrához tartozik, akkor szervi szinten előbb utóbb női szervi degenerációkban nyilvánul meg, viselkedés szinten kilengésekben, mint az addikciók, túl evés, szexuális energiák túlhasználása. 

 

XIX.) Férfi - női szerepek felbomlása: Sok mester állítja, h a mai élet legnagyobb problémája a férfi női szerepek felbomlása. Hétvégén részt vettem a Dóra Gyula és felesége által szervezet Férfi szelídítési tanfolyamon (amúgy semmi ilyesmi dolgon nem szoktam részt venni, de őket nagyon meggyőzőnek találtam) és ugyanazokat az örök igazságokat hallottam vissza mint amit a mesterektől Indiában. Mert az igazság egy. A modern nők és férfiak is az energiák felbomlásától szenvednek, és ez hosszú távon súlyos degenerációt okozhat társadalmi szinten is, nem is beszélve arról, hogy mint egyének is boldogtalanságra vagyunk ítélve a nagy liberalizmussal és a nők elférfiasodásával, valamint a férfiak elnőiesedésével.

 

XX.) Fedezd fel és ápold nőiességedet: Nem lehet kifogás, h nincs időnk nőiességünk gondozására. Egy nő attól tud nő maradni ha időt szán magára. Nagyon fontos alapelv, közérzetünk és egészséges önértékelés, valamint a családi béke céljából. Erősítsd magadban a női személyiség jeleket és építsd le a nyomuló, erőszakos férfias energiáidat. A női bölcsességgel mindig többet érsz el hosszú távon az életben, mint az akaratos, másokat saját érdekeink miatt hátrányban részesítő viselkedéssel.

Vegyél részt augusztus 2-4 között tartandó Női hétvégénken, ami sok jógával, ájurvédával, dao yinnel és kínai orvoslással lesz fűszerezve, h választ kapj női testi lelki problémáidra és inspirációt, energiát nyerj. 

Esemény: https://www.facebook.com/events/727112181037632/

Ősztől sok új tanfolyammal és újdonsággal várlak Pesten és országszerte (Szombathely, Sopron, Bécs, Kecskemét, Győr):  https://www.elevenyoga.com/tanfolyamok

Ha van kedved csatlakozz női FB csoportunkhoz, itt hasznos cikkeket, videókat osztunk meg: https://www.facebook.com/groups/350563695502183/

Gyakorló videókat itt találsz kezdő és haladó szinten, mert a rendszeres ászana gyakorlás a legjobb elixir egy nő életében: https://www.youtube.com/channel/UC9smW73kOYVm7Ry6vK0QrvQ/videos?view_as=subscriber

mag_772_1_1434628892.jpg
felelm-szorongas-panik-630x315.jpg
4ffc4ccfa641a86f7e1c7b27957f498a--new-li
bottom of page