top of page

Női jóga terápia III - A hormonrendszer összefüggései 

Tartalom: 
 • Mi okozhatja a hormonrendszer felborulását? 
 • Mitől kerül egyensúlyba a hormonrendszer? 
 • Hormon termelő mirigyek és hormonok 

A hormonrendszer a test hírközlő hálózata. Ők határozzák meg hozzáállásodat, érzületedet az élet helyzeteihez. Ők mondják meg testednek mikor rugaszkodjon el és milyen magasra ugorjon.  Az általuk létrejövő kémiai folyamatok határozzák meg, hogy mikor van rossz kedved és mikor vagy vidám.

Célzott gyakorlatokkal szabályozni tudjunk hormonrendszerünket. A jóga eszköztárában minden mirigyre találunk gyakorlatokat, és olyan gyakorlatokat is, amelyek a hormonháztartást egészében szabályozzák.

A helyes gyakorlással rendszeresebbé tehetjük ciklusunkat, növelhetjük termékenységünket, csökkenthetjük hangulat ingadozásainkat, megtarthatjuk szépségünket, üde kinézetünket, fokozhatjuk a különböző mirigyek működését.

 

Mi okozhatja a hormonháztartás felborulását?​​

Röviden az életvezetés.

 • Például ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve, multi taskalünk a mellékvesék kifáradnak, ami a többi mirigyre is kihat. Így a többi hormon sem tud megfelelően termelődni a petefészekben és a pajzsmirigyben.

 • Amikor folyamatosan feladod magad, megalkuszol, érzelmi feszültséggel küzdesz, traumáktól szenvedsz a hormonjaid kibillenek az egyensúlyból.

 • A LEGTÖBB HORMONÁLIS PROBLÉMÁT A HOSSZÚ IDEIG FENNÁLLÓ TÁPANYAGHIÁNYOS ÉTKEZÉS OKOZZA.

 • Nehézfém telítettség. A nehéz fémek szeretnek megtelepedni a mirigyekben, mivel ezeknek a szerveknek nagy ásványanyag mennyiségre van szükségük a működéshez. Ha hiányoznak, a helyükre bemennek a nehézfémek és megbénítják a működésüket. Általában ilyenkor a páciensnek súlyos ásványianyag hiánya van.

 • Túl agyalás, túl sok intellektus, nincs egyensúlyban a test és elme edzése.

 • Ha cukor és szénhidrát dúsan étkezünk a hasnyálmirigy egy idő után nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni a cukor feldolgozásához.  Fontos, hogy úgy étkezünk, hogy a bevitt tápanyagok támogassák a hormonrendszerünk működését.

 • Ha ételünkben, környezetünkben, a levegőben amit belélegzünk és a vízben amit megiszunk sok a szennyeződés, az a hormonrendszer elváltozásaihoz vezethet.  Amíg immun rendszerünk erős, addig a bennünk lévő méreganyagok nem tudnak bennünk sok kért tenni, ahogy legyengül (pl. Epstein bar vírus) a vírusok elkezdik megtámadni szerveinket (máj, vese) és hormon termelő mirigyeket (pajzsmirigy, méh, petefészek stb.)

 • Mikor mozgás szegény az életmódunk, akkor sem tudnak a salakanyagok kiválasztódni a nyirokrendszerből.

 

 

Mitől kerülnek egyensúlyba a hormonjaink:

 • éghajlat változás, pihenés,

 • ásványi anyag és vitain pótlás

 • meditáció, jóga, masszázs,

 • természet közeliség, szabad levegő, napfény

 • helyes légzés

 • mozgás

 • elme korlátozása, jelenben élés

 • méregtelenítés (máj, vese, mellékvese)

 • megfelelő alvás, napi rutin

Előző cikkek: 

HORMONOK ÉS ÉTKEZÉS  https://www.elevenyoga.com/noi-joga-terapia-1-hormonok

HORMONOK ÉS JÓGA https://www.elevenyoga.com/hormon-joga

PAJZSMIRIGY https://www.elevenyoga.com/joga-terapia-pajzsmirigy

NŐI BETEGSÉGEK (CISZTA, MIÓMA, ENDOMETRIÓZIS) https://www.elevenyoga.com/noi

Agyalapi mirigy

Ő az irányító, vezérlő szerv, minden mirigyre hatással van.

Előfordulhatnak jó indulatú daganatok benne, megnagyobbodás, ilyenkor elkezdi nyomni a szemideget, látás zavarokat okozva. Ilyenkor műteni kell.

Oxitocin és az ADH az agyalapi mirigy hátsó lebenyében tárolódik, a hipotalamusz termeli.

Oxitocin érintésnél, ölelésnél, szülésnél, masszírozásnál szabadul fel. Szülés után az oxitocin regenerálja a méhet. A tej kilövellésnél is oxitocin termelődik, így ha a kismama szoptat, hamarabb regenerálódik a méhe.

 

Mellékvese

Stressz hormonokat termel. Az akut stressz hormonja az adrenalin, a tartós stressz hormon a kortizol. Ha bármilyen stresszben van a szervezet, blokkolják az oxitocin termelődését. Fontos az érintés, az ölelés, a masszázs, a relaxáció a stressz kezelésében. Ha a kortizol folyamatosan túltermelődik, gátolja a többi hormon termelését. A kortizol alapja a koleszterin, így azok a betegek, akik folyamatosan félnek, stresszhelyzetben élnek, magasabb lesz a koleszterin szintjük is.

Mindkét hormon vércukor emelő hatású.

A mellékvesét segítik az úgynevezett adaptogén gyógynövények. Az Ashwaganda (WTN, Planet Bió és Gal termékek) akkor jó, ha kifáradt a mellékvese, a Rodhiola Rosa akkor jó amikor nagyon magas a kortizol szintje, nagyon nagy a stressz, a külső nyomás.

Napi fél liter zeller szár préselve is nagyon jó a mellék vesének és a nehézfémek kivezetésére Férfiaknak is kitűnő.

A mellékvese kimerültségét még gyógyító étrendkiegészítők bazsalikom, halolaj, magnézium, B5, B12, C, D3, cink.

 

Pajzsmirigy

TSH hormont termeli. Pajzsmirigy hormon termelését segíti. Minden anyagcserével kapcsolatos testi működéssel kapcsolatban van.

Mivel Magyarországon jódhiányos a környezet, amennyiben a pajzsmirigy nincs gyulladásban, fontos a Jód pótlása. Nemcsak a pajzsmirigynek, de a melleknek, a petefészeknek, a méhnek,  a prosztatának is szüksége van a jódra. (Könyv: A gyógyító jód) A jód készítmények közül ajánlom a Bioaktív kék jódot, mely a Visegrádi utcában szerezhető be. Gyerekek is fogyaszthatják. Átlag adagja 3 csepp felnőtteknek. A jódhiány lehet oka meddőségnek, vagy daganatnak is. Az aktív jódpótlás előtt mindenképp szükséges tartani 1 hónap cink és szelén pótlást, hogy a jód a testben át tudjon alakulni aktív formába.

A szelénre a pajzsmirigynek és a heréknek van a legnagyobb szüksége. Ha elégtelen mennyisége a testben férfiaknál lehet meddőség oka.

 

Minden sejtnek szüksége van még magnéziumra.

 

Petefészek

Ösztrogén, progeszteron, anti müller hormon

A tartós stressz következtében csökken a progeszteron szint, mely ösztrogén dominanciához vezethet, mely vizesedéssel, elhízással, gyenge kötőszövetekkel, érzelmi kitörésekkel és női szervi elváltozásokkal járhat.

A progeszteron természetes úton való növelésére a B komplexet és Yam gyökér kapszulát ajánlanék. Sajnos a táplálék kiegészítők legtöbbje megbízhatatlan.

A yam gyökér bőrön át jobban felszívódik, erre a Womens krémet ajánlom.

Álljon itt pár márka, melyet tanfolyamosaim és egy táplálék kiegészítő szakértő ajánlott:

http://www.szuperalak.hu/termekek/valtozokor_menopauza/yam_gyoker_kapszula.html

http://www.vitalplanet.eu/Wild_yam_root_425mg_100db

https://www.biogena.com/en/products/product.yam-balance.html

https://echt-vital.de/mexican-wild-yam/

Ez a táplálék kiegészítő kimondottan ajánlott a legtöbb nőgyógyászati betegségre, menopauza idején és ösztrogén dominanciás tünetekre.

Anti müller hormon: A petefészek kapacitását mutatja, hogy mennyire stimulálható a petefészek. Terhesség előtt fontos megnézni, hogy mekkora az értéke, mert ha nem stimulálható, nem lehet teherbe esni. A fogamzás gátlók lenullázák a hormont. A hormon 5 évvel a menopauza előtt lenullázódik, így jelzi a menopauza közeledtét. Amivel fel lehet támasztani a hormont a koenzim q 10, 1000 mg tartósan naponta 3-6 hónapig. Magnéziummal együtt kell szedni, hogy az ATP aktív legyen.

 

Általában a hormonális problémák halmozottan szoktak jelentkezni a krónikus stressz, a méreganyag telitettség és a tartós tápanyaghiány miatt.

A modern nők nagy százalékánál alacsony a kortizol szint (400 alatt, mellékvese kimerültség), magas a TSH szint (2 fölötti), alacsony a progeszteron szint és a máj és a vesék méreganyagokkal terheltek.

Ilyenkor házilag a progeszteront yam gyökér krémmel és tablettával tudjuk pótolni (3-6 hónap), a mellékvesét Ashwagandával tudjuk megtámogatni és a pajzsmirigyet a szelénnel, cinkkel, magnéziummal, valamint jóddal kezeljük.

llyen esetben elég erős tünetek szoktak jelentkezni mint a vízvisszatartás, falánkság rohamok, PMS tünetek, menstruációs görcsök.

bottom of page